Linkovi

Bob Houp danas slavi stoti rodjendan - 2003-05-29


Bob Houp je jedan od najomiljenih amerièkih glumaca, a vole ga mnoge generacije: oni koji su odrastali sa njim tokom tridesetih godina prošlog veka, oni koje je zabavljao u drugom svetskom ratu, ratu u Vijetnamu i zalivskom ratu, kao i mladja publika koja ge poznaje iz televizijskih emisija i filmova koji su nebrojeno puta reprizno prikazani. Houp je snimio svoj poslednji, 69. dugometražni film ”A Masterpiece of Murder“ 1986. godine, i od tada se zbog krhkog zdravlja veoma retko pojavljivao u javnosti. Rodjen 29. maja 1903. godine, u Eltamu, u predgradju Londona, kao Lesli Taun Houp (Leslie Townes Hope), seli sa porodicom 1907. u Klivland, da bi 1920. postao amerièki gradjanin.

Istraživanje mreže ABC, kao i brojne ankete prestižnih èasopisa u Americi, više puta su proglasile Houpa, koji ima4 zvezde na holivudskoj stazi slavnih, ”najveæim zabavljaèem XX veka“. Houp je i zvanièno - taènije po Ginisovoj knjizi rekorda - najnagradjivaniji glumac u istoriji - primio ih je preko 1500 nagrada, a medju najznaèajnije spadaju 6 poèasnih nagrada Amerièke akademije za film, nagrada za životno delo amerièkog Udruženja glumaca i nagrada Kenedi centra za životno delo. Kraljica Elizabeta proizvela je Boba Houpa u èin viteza 1998. godine. Po Ginisovoj knjizi rekorda, Houp je takodje glumac koji je potpisao najduži ugovorom sa jednom medijskom kuæom -- i to u trajanju od šezdesetjedne godine. Houp ima i interesantne odnose sa politièkim establišmentom u Americi: najviše je voleo da igra golf sa pradedom sadašnjeg amerièkog predsednika Buša, Preskotom (Prescott Bush), a zbog doprinosa zabavi amerièkih vojnika na dužnosti u ratnim podruèjuma, amerièki Kongres ga je proglasio poèasnim veteranom.

Houp je bio voditelj dodele Oskara 11 puta, a zauvek æe se pamtiti jedna od njegovih izjava: ”Znate da ste zaista ostarili, onda kada sveæice na torti koštaju više nego sama torta.“

XS
SM
MD
LG