Linkovi

Iran se zalaže za hitno osnivanje iraèke vlade - 2003-05-28


Predsednik Irana Mohamed Hatami založio se za što skorije osnivanje iraèke vlade. Hatami je to izjavio danas, na otvaranju trodnevnog zasedanja Organizacije islamske konferencije, u Teheranu. Sa više pojedinosti iz bliskoistoènog dopisništva Glasa Amerike u Kairu javila se Dejl Gavlak.

Iranski predsednik Mohamed Hatami rekao je ministrima inostranih poslova islamskih zemalja da muslimanske zemlje žele da iraèki narod što je pre moguæe preuzme kontrolu nad svojom državom, i da je stoga potrebno sprovesti izbore. Hatami nije direktno pomenuo Sjedinjene Države, ali je jasno predoèio da njegova zemlja ne prihvata Amerikancima predvodjenu koaliciju kao okupacionu silu u Iraku. Sastanku u Teheranu prisustvuju predstavnici svih 57 zemalja èlanica Organizacije islamske konferencije, osim Iraka. Jedan predstavnik te organizacije rekao je da poziv Bagdadu nije upuæen, jer u zemlji nema legitimne vlasti. Pomenuta organizacija je više puta tražila da Sjedinjenim Državama predvodjene snage što pre napuste Irak.

U svom govoru Hatami je osudio i terorizam, poèinjen u ime islama. On je govorio o opasnosti koja preti od teroristièke organizacije al-Kaida, ali je kritikovao, kako je rekao, jednostrani naèin borbe protiv terorizma. Hatami je rekao da svet trpi udarce sa dve strane. S jedne strane od terorizma i fanatizma, koji izoblièuju humano lice religije, a sa druge od unilateralizma, koji se podsmeva demokratiji i slobodama. On je dodao da muslimanske zemlje moraju da se drže po strani od tih medjusobno zaraæenih strana.

U poslednje vreme amerièki zvaniènici optužuju Iran da pruža utoèište èlanovima al-Kaide, koji su bili umešani u bombaške napade u Saudijskoj Arabiji, ranije ovog meseca. Oni takodje kažu da se Iran meša u posleratne dogadjaje u Iraku, kao i da ima tajni program za razvoj nuklearnog oružja. Iran demantuje te optužbe. Predstavnik iranskog ministarstva inostranih poslova Hamid Reza Asefi rekao je da se šaèica osumnjièenih terorista nalazi u zatvoru i da su podvrgnuti ispitivanjima, ali nije poznato da li se to odnosi na više funkcionere al-Kaide. Asefi je optužio Vašington za dvostruka merila u borbi protiv terorizma, rekavši da se preblago postupa prema anti-iranskoj opozicionoj miliciji Narodni mudžahedini, èije baze su u Iraku.

Stejt department je tu grupu uvrstio u spisak terioristièkih organizacija. Predsednik Organizacije islamske konferencije Abdulvahid Belkeziz, rekao je da se pretnje prema èlanicama organizacije, kao što je Iran, moraju odbaciti. On se takodje založio za rezervisanu podršku planu za mir izmedju Izraelaca i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG