Linkovi

Amnesti internešenel kritikuje SAD - 2003-05-28


Medjunarodna organizacija za odbranu ljudskih prava Amnesti internešenel, izdala je najnoviji godišnji izveštaj u kome kaže da je rat protiv terorizma, predvodjen Sjedinjenim Državama, pogoršao ionako loše stanje ljudskih prava u mnogim delovima sveta. Izveštava saradnica Glasa Amerike, Marisa Melton.

U godišnjem izveštaju organizacije Amnesti internešenel o stanju ljudskih prava kaže se da je borba protiv terorizma, tokom 2002. godine, dovela do toga da su vlade u ime nacionalne bezbednosti poèele da potkopavaju ljudska prava. Pored toga, kako kaže direktor amerièkog ogranka Amnesti internešenel Bil Šulc, organizacija optužuje Sjedinjene Države da troše milijarde dolara za poboljšanje ljudskih prava u Iraku, a da istovremeno nedovoljno pažnje posveæuju tom problemu drugde u svetu:

”Nije prihvatljivo osvajati slobodu za jedne, na raèun drugih.“

Amnesti internešenel takodje optužuje Sjedinjene Države za kršenja ljudskih prava 600 ljudi, koji su - pod sumnjom da su teroristi - zatvoreni u vojnoj bazi u zalivu Gvantanamo, na Kubi. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer rekao je da je ta optužba bez osnova:

”Sa zatvorenicima u zalivu Gvantanamo postupa se humano, pruza im se medicinska nega, dobijaju hranu... Sa njima se mnogo bolje postupa nego što se postupalo tamo gde su pre živeli.“

U izveštaju Amnesti internešenel istièu se kršenja ljudskih prava u Kolumbiji, Burundiju, Demokratskoj republici Kongo, Nepalu, Rusiji i drugim zemljama centralne Azije.

XS
SM
MD
LG