Linkovi

Poverenje potrošaèa u Sjedinjenim Državama - 2003-05-28


Privatna grupa koja se bavi istraživanjem bisnisa, Conference Board, objavila je najnoviji meseèni indeks o poverenju potrošaèa koji ukazuje na poveæanje od gotovo tri odsto u maju mesecu. Ti podaci su u skladu sa šestomeseènim trendom koji pokazuje da nade koje potrošaèi polažu u ekonomski oporavak rastu sporo, ali postojano. U aprilu, indeks poverenja potrošaèa je porastao 20 odsto nakon brzog okonèanja rata u Iraku. Lin Franko, direktor sektora za istraživanje poverenja potrošaèa u grupi Conference Board kaže da su dobre vesti na ekonomskom frontu to što su oèekivanja potrošaèa i prodaja nekretnina u porastu.

”Prodaja nekretnina je i dalje snažna i mislim da su istorijski niske kamatne stope za kredite zaista veliki plus u tom smislu. Potrošaèi to vide kao veliku priliku. Pored toga, u svetlu situacije na berzi i finansijskim tržištima, gradjani traže bezbedniji naèin da investiraju, a nekretnine upravo to pružaju”.

Medjutim, gospodja Franko kaže da brige zbog nezaposlenosti umanjuju poverenje potrošaèa u sveukupnu poslovnu klimu.

”Potrošaèi nam kažu da je bilo teže naæi posao u maju, nego u aprilu. Mada oèekuju izvesno poboljšanje u buduænosti, sve dok je berza rada bolna taèka, neæemo videti veliko poveæanje potrošnje“.

Lin Franko kaže da najnoviji podaci ukazuju da su amerièki potrošaèi i dalje ispoljavaju oprezan optimizam u pogledu poboljšanja privrede. Grupa Conference Board bazira svoj meseèni indeks na uzorku od pet hiljada domaæinstava.

XS
SM
MD
LG