Linkovi

U napadu u Iraku poginula dva amerièka vojnika - 2003-05-27


Amerièka centralna komanda je saopštila da su neprijateljske snage nepoznate velièine jutros napale amerièke vojnike lakim oružjem i granatama u gradu Faludži, oko 50 kilometara od Bagdada. U vatri kojom su amerièke trupe uzvratile poginula su dvojica terorista, dok je šest zarobljeno. Centralna komanda je saopštila da su napadaèi možda otvorli vatru iz obližnje džamije. Do incidenta je došlo neposredno pre nego što je Iraèki nacionalni kongres, politièka organizacija Iraèana koji su se nedavno vratili u zemlju, izrazila zabrinutost zbog manjkave bezbednosti širom zemlje. Na današnjoj konferenciji za štampu predstavnik te organizacije Entifad Kuanbar, rekao je da se njegova organizacija zalaže da se formiraju specijalne snage bezbednosti.

“Zalažemo se da se osnuju iraèke snage bezbednosti, koje bi bile obuèene i predvodjene koalicionim snagama radi održavanja bezbednosti i reda i mira na ulicama iraèkih gradova.”

Kuanbar je rekao da bi takve snage bezbednosti mogle biti formirane za nekoliko nedelja. Amerièki administrator u Iraku, Pol Bremer, izjavio je da je bezbednost glavni prioritet za koalicione snage koje saradjuju sa Iraèanima radi osnivanja profesionalnih snaga bezbednosti. Bremer je rekao da vojna policija sprovodi zajednièke patrole sa Iraèanima da bi ih pripremila za njihovu ulogu nakon što koalicija napusti tu zemlju. Amerièka centralna komanda u Dohi je saopštila da su koalicione snage obavile hiljade patrola i izvršile desetine racija u iraèkim gradovima u kojima je uhapšeno više stotina ljudi. Mada se portparol Iraèkog nacionalnog kongresa pohvalno izrazio o procesu iskorenjivanja stranke Bas koji sprovodi amerièka uprava u Iraku, on je rekao da æe za uklanjanje iz javnog života onih koji su lojalni Sadamu biti potrebno vremena. Juèe je amerièki administrator pol Bremer izjavio da æe osnovati savetodavno telo sastavlajno od Iraèana koje bi pomoglo u formiranju politike za iskorenjivanje bivše vladajuæe stranke Bas.

XS
SM
MD
LG