Linkovi

Samit Vladimir Putin - Hu Ðintao - 2003-05-27


Ruski predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Hu Ðintao založili su se za to da se interesi drugih zemalja uzimaju u obzir tokom posleratne rekonstrukcije Iraka. Kako iz Moskve izveštava dopisnik Glasa Amerike Lisa MekAdams, dvojica lidera su to izjavila posle razgovora u Kremlju koji su obihvatili niz tema, u cilju proširivanja rusko-kineskih veza.

Nazvavši iraèko pitanje jednim od najkomplikovanijih na svetu, predsednici Putin i Hu založili su se za to da Ujedinjene nacije preuzmu vodeæu ulogu u obnovi Iraka. U zajednièkom saopštenju posle višeèasovnih razgovora, dvojica lidera su izjavila da jedino ukljuèivanje Ujedinjenih nacija može da osigura da æe prava, interesi i zabrinutosti okolnih zemalja biti uzeti u obzir. Ruski i kineski lider, obojica glasni protivnici Sjedinjenim Državama predvodjenog rata u Iraku, takodje su obeæali dalju pomoæ iraèkom narodu. Usmeravajuæi pažnju dalje ka istoku, lideri dve države sa najbližim vezama sa Severnom Korejom, pozvali su tu zemlju da ne razvija nuklearno naoružanje. Takodje su apelovali na Sjedinjene Države da ne koriste silu u rešavanju nuklearnog spora sa Severnom Korejom.

U saopštenju Putina i Hua kaže se da Korejsko poluostrvo mora ostati bez nuklearnog naoružanja i da se odredbe sporazuma o zabrani širenja nuklearnog naoružanja moraju strogo poštovati. Predsednici Putin i Hu takodje su saopštili da bezbednost Severne Koreje mora biti zagarantovana i da se moraju stvoriti povoljni uslovi za njen društveni i ekonomski razvoj. Osim ovoga, dvojica predsednika dogovorila su se da poveæaju saradnju u oblasti suzbijanja epidemije SARS-a. Rusija deli dugu granicu sa Kinom, na kojoj je veæina prelaza bila nedavno zatvorena zbog opasnosti od zaraze, što je pogodilo privrede onih oblasti koje se oslanjaju na prekograniènu trgovinu.

Predsednik Putin je razgovore opisao kao pozitivne i konstruktivne, dodajuæi da je susret obnovio rusku i kinesku predanost širenju strateškog partnerstva. Dvojica predsednika su se susrela više puta, ali ovo je prva Huova poseta Rusiji u svojstvu predsednika države. U èetvrtak kineski predsednik bi trebalo da uèestvuje na sastanku Šangajske organizacije za saradnju, koja ukuplja struènjake za bezbednost iz Kine, Rusije i još èetiri centralnoazijske republike. Svrha tog foruma je ogranièavanje islamskog ekstremizma u Centralnoj Aziji, ali i suzbijanje sve snažnijeg amerièkog uticaja u tom regionu, koji je tradicionalno bio pod uticajem Rusije.

XS
SM
MD
LG