Linkovi

Progres u Iraku - 2003-05-27


Nijedna zemlja nije prešla iz tiranije u civilno društvo bez teškoæa. Irak nije nikakav izuzetak. U toj zemlji se pljaèka, prekinute su osnovne usluge, kao što su dovod elektriène energije i vode ili policijska zaštita, a stvoren je i vakuum u voðstvu posle svrgavanja Sadama Huseina. Medjutim, amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, rekao je da “iz Iraka stižu i neke dobre vesti.”

“Svakodnevno nam stižu izveštaji o problemima, ali i o stvarima koje funkcionišu.“

65 odsto dece u Bagdadu ponovo pohadja školu. U iraèkim gradovima Basri, Um Kasru, Safuanu i Nasiriji, UNICEF distribuira dovoljno školske opreme i drugih potrepština za celu godinu. Iraèke zajednice šiita, sunita i drugih, revidiraju školski program tako da škole koje su nekada propovedale potèinjavanje ugnjetaèkom režimu, mogu da poènu da pripremaju ðake za život u demokratskom društvu. Sekretar za odbranu Ramsfeld je istakao da se obnavlja i iraèka infrastruktra.

“Stanovništvo na severu i jugu Iraka danas dobija više elektriène energije, nego u bilo kojem trenutku u proteklih 12 godina. U Basri, ekipe vodoinstalatera od 14. ovog meseca sprovode operaciju nazvanu “Stop curenju” - odnosno popravku vodoinstalacija širom grada, koje su bile gotovo stalni problem zbog oronule infrastrukture.“

Osim toga, u iraèkom gradu Mosulu, održani su izbori. Gradjani su izabrali gradonaèelnika i - meðu više od dve stotine kandidata - izabarli su 23 èlana gradskog veæa. U Bagdadu, na dužnosti su 4500 policjaca, a sudovi su ponovo otvoreni. Koalicija je predana saradnji sa Ujedinjenim nacijama i iraèkim narodom na obnovi bezbednosti i stabilnosti što je pre moguæe. Kao što je sekretar za odbranu rekao, ”u Iraku bez sumnje postoje izazovi, ali uprkos tim izazovima, situacija se poboljšava”.

XS
SM
MD
LG