Linkovi

Opasnost od gradjanskog rata u Iraku - 2003-05-27


“Radna grupa za transnacionalnu pravdu”, koju je organizovao amerièki državni sekretarijat, inaèe, sastavljena od bivših iraèkih sudija i pravnika u izgnanstvu, formirana je prošlog jula u saradnji sa nezavisnim iraèkim Udruženjem pravnika. Radna grupa je nedavno predstavila svoj predlog akcije u dokumentu od 300 stranica na jednoj panel diskusiji, ovde u Vašingtonu. Tom prilikom predsedavajuæi radne grupe i pomenutog udruženja, Tarik Ali Al-Saleh, rekao je da bi, ukoliko ne dodje do uspostavljanja reda, u Iraku mogao da izbije graðanski rat:

“Odreðene politièke snage koje su povezane sa regionalnim silama kupuju oružje i takoðe se opremaju oružjem iz zaliha bivše iraèke armije, što bi moglo da bude rani nagoveštaj moguæeg graðanskog rata”.

Amerièki domaæin debate, Nil Kric, iz Instituta za mir, složio se da je uspostavljanje vladavine zakona kljuèno za uspešan prelazni period u posleratnom Iraku, meðutim, upozorio je da osveta i graðanski rat nisu jedine opasnosti za društvo u kojem vlada politièki vakuum:

“Što duže bude odlagano uvoðenje vladavine zakona, veæi je rizik da se društvo raspadne, ukoreni organizovani kriminal i oteža proces uspostavljanja funkcionalnih upravnih institucija”.

Drugi uèesnici panela su naveli da sami Iraèani nastalo bezakonje smatraju najveæim problemom u zemlji. Oni su takoðe ukazali da odsusto koordinacije izmeðu amerièkih vladinih agencija ometa napore za uspostavljanje reda u Iraku. Ekspert Instituta za mir, Nil Kric je, pri tom, upozorio da æe izgradnja kulture vladavine zakona i uspostavljanje odgovarajuæih institucija zahtevati više vremena nego što ljudi predviðaju. Biæe potrebna dugoroèna predanost meðunarodne zajednice da bi se Irak stabilizovao -- zakljuèio je Kric.

XS
SM
MD
LG