Linkovi

Postavka njujorškog prirodnjaèkog muzeja o okeanografiji - 2003-05-26


Nakon dvoipogodišnjeg renoviranja, okeanografski hol nikada nije zvuèao niti izgledao bolje. Za mnoge od pet miliona godišnjih posetilaca, to je najbliži, na kopnu dostupan, imidž sanjivog spuštanja u tamne dubine okeana. Ovo je bilo prvo renoviranje od kako je veliki plavi kit instaliran sredinom šezdesetih godina. Prema muzejskom kustosu Melani Stiašni, ta promena je još davno trebalo da bude sprovedena u delo:

”Bio je to uvek divan hol. Medjutim, na više naèina, on nije zaista prenosio prièu o okeanu. Tokom trideset godina, nauèili smo užasno mnogo o okeanima, kao motorima života na ovoj planeti”.

Izgradnja okeanografskog hola je poèela 1922. godine da bi on bio otvoren za publiku po prvi put maja 1933. godine. Gospodjica Stiašni prièa kako je originalnih hol odražavao koncept iz 19 veka da je priroda bila u službi èoveka i da se fokusirala na industriju lova na kitove i aktivnosti poput traganja za biserima. Sada ova osavremenjena izložba odslikava sve veæe divljenje i poštovanje publike za život u okeanu. Medjutim, ona dodaje da bi taj hol trebalo da bude menjan na dnevnoj bazi kako bi išao korak u korak sa otkriæima marinskih biologa, jer se svake godine otkrije preko dvesta novih vrsta riba. Èuveni pomenuti plavi kit je okružen zanosnom kolekcijom slièno osavremenjenih materijala - tu su 750 modela morskih stvorenja, video projekcije visoke rezolucije, interaktivne kompjuterske stanice, 14 renoviranih diorama u prirodnoj velièini, ukljuèjuæi takozvane slonovske foke sa meksièkog ostrva Guadalupe, akrtièkog polarnog medveda i hranjenje delfina. Najveæi deo istraživanja za ove nove instalacije je finansirao sam muzej, koji je duboko angažovan u projekte konzervacije. Kustosi muzeja naglašavaju da mada nauka zna mnogo više o životu u okeanu danas no što je to bio sluèaj pre trideset godina, istraženo je samo pet posto okeana, koji èini dve treæine zemaljske kugle. I zaista nauka mora budno da prati neverovatna zbivanja u okeanskim vodama. Jedna od riba koja je prikazana u ovom holu je iz Indonežanskih voda. Zapadni nauènici su mislili da je ta vrsta ribe nestala pre 70 miliona godina, da bi 1998. godine otkrili da je jedna od njih živa.

XS
SM
MD
LG