Linkovi

Izrael odobrio mirovni plan - 2003-05-25


Izraelski ministar za infrastrukture, Josef Paricki kaže da ta važna odluka pokazuje da Izrael želi da postigne mir sa Palestincima:

“Odluka koja je usvojena sa 12 glasova prema 4 glasa, uz 7 uzdržanih, pokazuje da izraelska vlada želi mir, da želi da zapoène ozbiljne i dobronamerne pregovore sa Palestincima i da je vreme da se postigne mirovno rešenje”.

Meðutim, bilo je i onih koji su izrazili drugaèije stanovište. Meðu protivnicima mirovnog plana koji Vašington naziva “mapom za mir” je izraelski ministar bez portfelja Uzi Lendau:

“Mapa mira nije recept za mir, nego recept za porast terorizma. Ona ne predstavlja stvarnu viziju predsednika Buša, veæ evropske politièke interese i mislim da svako ko zaista želi mir i nastavak borbe protiv terorizma, ne može da nagradi terorizam tom mapom”.

Izraelska vlada je prvi put prihvatila inicijativu kojom se konkretno pominje osnivanje palestinske države. Ministar za finansije i bivši premijer, Bendžamin Netanjahu je meðu èlanovima kabineta koji su se uzdržali od glasanja. Netanjahu tvrdi da palestinska država predstavlja pretnju Izraelu. Palestinci su prihvatili mapu za mir još prošlog meseca, dok izraelska strana zahteva da se izvrše promene mape. Premijer Šaron je obezbedio podršku mapi mira u kabinetu nakon izjave da æe izraelski prigovori toj mapi biti obavezujuæi za sve buduæe vlade. Prigovori ukljuèuju, odricanje prava palestinskim izbeglicama da se vrate na podruèja koja su sastavni deo Izraela. Ta æe odluka neizbežno izazvati sporenja sa palestinskim voðstvom. Novi palestinski premijer, Mahmud Abas izjavio je da se palestinske izbeglice nikada nisu odrekle prava povratka na Zapadnu obalu i u pojas Gaze kao i u podruèja unutar Izraela.

XS
SM
MD
LG