Linkovi

Upala sinusa - 2003-05-25


Majk Simpson, uèitelj džez muzike, voli da svira u orkestru, ali zbog èestih kijavica, mnogo puta ostaje kog kuæe. Po njegovim reèima, prehladi se kada i svi, krajem januara ili poèetkom februara, ali umesto da ozdravi za dve do tri nedelje, njegova prehlada preraste u upalu pluæa. I pored toga što uzima lekove za upalu pluæa, njegova prehlada se vrati za nekoliko meseci. Po njemu, problem je u sinusima. Prepisani lekovi funkcionišu veoma kratko, operacija ne pomaže, trako da se otvara novi krug uzimanja lekova:

”Amoksicilin je za mene bio aspirin, eritromicin, i slièni lekovi, kao i maksakvin, koji je zbog nekih nuspojava Vlada povukla iz upotrebe.“

U medjuvremenu, Simpson je postao rezistentan na lekove koje je do tada koristio, te mu je lekar prepisivao novije i naravno skuplje. Jedna od boèica antibiotika koštala je 650 dolara. Lekar Rob Ivker, jedan od osnivaèa Amerièkog udruženja hilistièke medicine i autor knjige ”Opstanak Sinusa“, jedan je od onih koji smatraju da antibiotici doprinose hroniènim oboljenjima.

”Kada popijete antibiotik, on ne ubija samo bakterije koje su izazvale infekciju, veæ i one dobre bakterije koje proèišæavaju naše debelo crevo sluzne membrane koje oblažu respiratorni trakt - unutrašnjost nosa, sinusa i pluæa.“

Lekar Ivker dodaje da ubijanje dobrih bakterija daje moguænost rezistentnim mikrobima da se razvijaju, koji se zajedno sa drugim štetnim bakterijama, gljivicama i drugim mikrobima toliko razviju, da naprosto izjedu neke delove u telu i izazovu bolest. Na sreæu, lekar Majka Simpsona je poslao svog pacjenta kod specijaliste koji je poradio na njegovom zdravlju promenom životnog stila, u šta je ukljuèena i ishrana. Potpuno je iskljuèio èokoladice, èips, picu, keksiæe, krofnice i svu ”džank hranu“, posle koje u našem organizmu bujaju takozvane ”loše bubice“. Umesto gaziranih piæa i kafe poèeo je da pije samo vodu. Nutricionista Vulf Beker (Wolf Becker) bio je Simpsonov konsultant u izradi plana ishrane, koji eliminiše nezdravu - brzu hranu, kao i alergente za sinuse - kao što su mleko i sir.

”Prvo treba izbaciti mleène proizvode, zatim šeæer, a potom i alkohol“.

I lekar Beker i Ivker slažu se da bi zdravija ishrana i manje antibiotika mogli da poboljšaju stanje mnogih koji pate od sinusa i od problema disajnih puteva.

XS
SM
MD
LG