Linkovi

Amerièki surealisitèki fotograf  Li Miler - 2003-05-24


Nadrealizam, kaže Weston Naef, kustos za fotografiju Muzeja J. Pol Geti, prikazuje posmatraèu predmete iz nove perspektive. Život Li Miler je na neki naèin nadrealistièko umetnièko delo, iznenadjujuæa kombinacija elemenata. Ona je rodjena 1907 godine u Pokipsiju, malom gradu u saveznoj državi Njujork, da bi kasnije postala slavni maneken u Njujorku. Veston Naef kaže da je to bio tek poèetak fascinantne prièe.

”To je veoma posebna prièa, o mladoj tinejdžerki i kasnije dvadesetogodišnjakinji, živahne prirode koja je postala model nekih od najslavljenijih fotografa na svetu“.

Li Miler se pojavila u Vogu i drugim popularnim èasopisima dvadesetih godina. Kao lepotica klasiènih crta lica, ona je bila model za fotografa Arnolda Gentua, koji ju je fotografisao kao muzu ili inspirativnu boginju. Kustos muzeja J. Pol Geti kaže da je ona bila muza i drugih vodeæih umetnika. Ona bi takodje bila inspiracija za Rolanda Penroza, britanskog umetnika i fotografa sa kojim je imala vezu i koji ju je kasnije oženio. Njegov rad, delimièno fokusiran na Li Miler, a s druge strane inspirisan njom, je centralni deo postavke u muzeju Geti. Medju njihovim prijateljima bili su Pablo Pikaso, koji je portretisao Li Miler pet puta. Jedna od tih slika je izložena u Getiju. U klasiènom Pikaso stilu, njena glava se vidi istovremeno od napred i iz profila, jedno oko je vertikalno, dok je drugo horizontalno. Radovi same Li Miler obuhvataju prizore iz Egipta gde je žvela sa svojim prvim mužem, bogatim Egipchaninom. Medju tim fotografijama je prizor velike piramide u Gizi, koja se vide samo preko senke, koju je bacila na obližnje selo. Na drugoj fotografiji se vide scene iz pustinje neobiène lepote, snimljene kroz pocepanu mrežu na prozoru ili vratima. Li Miler je tokom Drugog svetskog rata radila za jedno dopisništvo fotografišuæi prizore razaranja u Evropi. Na kraju rata, ona je bila hronièar užasa u nacistièkim logorima smrti. Neke fotografije su dotakle lakše teme èak i tokom ratnih godina. Na jednoj od njih se vidi Li Miler koja se kupa u Hitlerovoj kadi, pošto je ušla u njegovu napuštenu kuæu nakon napredovanja saveznièkih snaga. Sin Li Miler, Antoni Penroz, još uvek živi na farmi Farli, porodiènom domu u Engleskoj, gde je umetnica umrla od raka 1977 godine kad joj je bilo 70 godina. Gospodin Penroz kaže da je njegova majka bila prestrašena ratnim iskustvima i da je imala probleme sa piæem i depresijom kasnije u životu. On je prodao prava na prièu o njenom životu glumici Nikol Kidman, koja bi volela da igra Li Miler u buduæem filmu. Scenarista Dejvid Her, koji je napisao scenario za film ”Sati“ veæ je napravio scenario baziran na knjizi Entonija Penroza “Zzivoti Li Miler“. Gospodin Penroz kaže da je njegova majka, kroz foto-aparat videla svet na neoèekivani naèin, što je talenat koji su imali i drugi nadrealisti.

XS
SM
MD
LG