Linkovi

Matrix-nastavak trilogije - 2003-05-23


Dugo oèekivani nastavak futuristièke trilogije "THE MATRIX" koja je poèela 1999. godine, došao je u bioskope polovinom maja. U filmu "THE MATRIX RELOADED" u toku je borba izmedju mašina i nekolicine ljudi. Izveštava dopisnik GA Alan Silverman U bliskoj buduænosti kompjuteri, roboti i druge mašine postale su dominantne u svetu u kome su prvobitno napravljene da služe ljduima. ”Matrix“ je digitalna sredina - zapravo njihovo prirodno okruženje iz koga su ljudi nestali, a retki koji su se ”oslobodili“ žive u gradu zvanom Sion. Medjutim, napad surovih mašina je neizbežan i do njega æe doæi veoma brzo:

Komandant ”Nabukodonosora“, jednog od brodova iz flote Siona, jeste Morfej, koji veruje u proroèanstvo da je Nio - ”onaj koji æe spasiti ljude“. U glavnoj ulozi Nia u ”Matrixu“ po drugi put gledamo Kijanu Rivsa, koji se sa mašinama bori nja njihov naèin, ali sa izmenjenim stilom:

“Želeo sam da borbe budu savršene po borilaèkim veštinama, ali i da imaju dublji psihološki smisao. Na mom licu se vide napor i bol, ali trudio sam se da sve radim sa elegancijom.“

Keri-En Mos tumaèi Triniti, koje se i u ovom nastavku pojavljuje u svom prepoznatljivom tesnom kostimu od crne kože i sa naoèarima koji su jedan od zaštitnih znakova Matrixa. Film je za nju bio izazov, i to ne samo fizièki:

'Matrix' je metafora mog života, jer sam, radeæi na filmu, bolje upoznala samu sebe. Shvatila sam da, uprkos tome što vidite u filmu, ja zapravo ne polažem toliko na adrenalin, znaèajniji mi je mentalni izazov.“

Lorens Fišbern koji u nastavku Matrixa ponovo tumaèi lik Morfeja, smatra da film koji su po sopstvenom scenariju režirali braæa Endi i Lari Vakovski, obradjuje teme koje su redefinisale kategorizaciju žanra akcionog filma:

Jedan od njihovih ciljeva bio je da režiraju misaoni akcioni film, taènije akcioni film koji æe uspešno da ukomponuje intelektualne težnje, unutrašnju filozofiju, duhovnost, prirodu bivstvovanja i sliène teme, inaèe teške teme koje se èesto zaobilaze ili obraðuju površno.

"THE MATRIX RELOADED" je drugi film iz trilogije, èija se završnica - film "THE MATRIX REVOLUTIONS" oèekuje u novembru ove godine.

U filmu "THE MATRIX RELOADED" takodje se pojavljuju Hjugo Viving u proslavljenoj ulozi Agenta Smita. Novi likovi su Džada Pinket Smit, koja tumaèi Niobu, komandanta jednog od sionskih brodova i Monika Beluèi, kao Persefona, izazovni hodajuæi kompjuterski program. "THE MATRIX RELOADED" je veæ oborio jedan rekord u Americi. Naime, to je najgledaniji film u prvom vikendu prikazivanja koji je rangiran sa R, što je oznaka kojom se publici ispod 18 godina dozvoljava gledanje filma iskljuèivo uz pratnju odraslih.

XS
SM
MD
LG