Linkovi

Amerièki Senat i Predstavnièki dom usvojili su odvojene verzije zakonskog nacrta o vojnim izdacima u iznosu od 400 milijardi dolara - 2003-05-23


Amerièki Senat i Predstavnièki dom usvojili su odvojene verzije zakonskog nacrta o vojnim izdacima u iznosu od 400 milijardi dolara koji obuhvataju proizvodnju novog oružja i poveæanje sredstava za unutrašnju bezbednost i beneficija za amerièke vojnike. Detaljnije u izveštaju dopisnice GA sa Kapitol Hila, Debore Tejt.

Obe verzije ukljuèuju preko 70 milijardi dolara za kupovinu oružja i devet milijardi za protivraketni odbrambeni sistem, kao i sredstva za poveæanje plata vojnog osoblja od èetiri odsto. Oba zakonska nacrta obuhvataju 450 miliona dolara za demontiranje i uništavanje oružja masovnog uništenja u bivšem Sovjetskom Savezu. U senatskoj verziji, ukinula bi se desetogodišnja zabrana istraživanja i razvoja nove klase nuklearnog oružja manje jaèine, za koje adminstracija tvrdi da je potrebno da bi se pariralo novim opasnostima. Zakonskim nacrtom Predstavnièkog doma omoguæio bi se istraživaèki rad na takvom oružju, ali bi zabrana njegove proizvodnja ostala na snazi. Senat je usvojio svoju verziju sa 98 prema jednom glasu. Senator Robert Berd, Demokrata iz Zapadne Virdžinije u odboru za dodeljivanje sredstava, jedini je glasao protiv tog zakonskog nacrta uz obrazloženje da zemlja sebi ne može da priušti takve izdatke.

“ Budzetski deficiti se poveæavaju, van kontrole su, a naša privreda je u teškoj situaciji. Umesto da štedimo novac izbegavanjem trošenja sredstava za novo oružje, mi optereæujemo zemlju još veæim dugom. ”

Medjutim, predsedavajuæi senatoskog odobra za vojna pitanja, senator Džon Vorner iz Virdžinije, tvrdi da je Americi preko potreban takav zakon.

“ Ovaj zakonski nacrt znaèi prilagoditi se stalnim tehnološkim promenama radi veæe zaštite našeg vojnog osoblja, dok se suoèavamo sa neizvesnim i nepoznatim opasnostima u ovom veku.”

Predstavnièki dom je sa 361-nim prema 68 glasova usvojio taj zakonski predlog. Razlike u verzijama Predstavnièkog doma i Senata moraæe da se izglade pre nego što konaèana verzija bude upuæena predsedniku Bušu na potpis.

XS
SM
MD
LG