Linkovi

23. maj, 1619.  -  Prispeo prvi brod sa crnim robovima


23. maja, 1619. godine holandski brod sa crnim robovima uplovio je u luku Džejmstaun, u Virdžiniji. Dvadeset otetih Afrikanaca prodato je robovlasnicima za rad na plantažama duvana. Do 1670. godine Afrikanci u amerièkim kolonijama su po zakonu smatrani robovima, osim ako nisu mogli da dokažu suprotno.

U vreme proglašenja nezavisnosti amerièkih kolonija od Engleske, 1776, na amerièkom kontinentu je veæ bilo 500 hiljada crnih robova. Veæina ih je bila na jugu zemlje. Kada je 1793., godine Eli Vitni izumeo mašinu za odvajenje semena od vlakna pamuka, gajenje te biljke je postalo najvažnija delatnost u regionu. Sa Vitnijevom mašinom jedan rob je mogao da odvoji 23 kilograma semena pamuka na dan, što je bilo daleko više nego ranije. To je dovelo do velikih promena u industriji prerade pamuka, kao i do porasta potražnje za robovima na jugu Sjedinjenih Država.

U 19. veku ropstvo prerasta u ozbiljan problem koji dovodi do graðanskog rata 1860-ih., kada su južne države odluèile da se otcepe od unije, radije nego da dozvole federalnoj vladi da ukine ropstvo. Epilog je bio da su južnjaci izgubili rat, a ropstvo je ukinuto.

XS
SM
MD
LG