Linkovi

Soros traži transparentnost u trošenju - 2003-05-21


Meðunarodni filantrop i èelnik Instituta za otvoreno društvo, Džordž Soros, pokrenuo je inicijativu za nadgledanje iraèke naftne industrije sa namjerom da se osigura da prihodi budu od koristi narodu Iraka. Više detalja u izvještaju Dženi Badner, dopisnice Glasa Amerike iz Ujednjenih nacija, gdje Savjet bezbjednosti razmatra izmijenjeni prijedlog rezolucije o ukidanju sankcija Iraku:

Gospodin Soros kaže da bi, uprkos pozitivnim promjenama u novom prijedlogu rezolucije, trebalo bolje promovisati transparentnost u naèinu na koji koalicija predvoðena Sjedninjenim državama i Britanijom, troši sredstva ostvarena prodajom iraèke nafte, pa da stoga pokreæe ”Iraq Revenue Watch,“ odnosno Program nadgledanja iraèkih prohoda. Detalji programa, èija je realizacija još u ranoj fazi, još uvijek nisu poznati. Meðutim, Soros kaže da æe taj projekat biti uraðen po uzoru na postojeæu inicijativu u Kaspiskom basenu, gdje zemlje regiona nadgledaju razvoj naftne industrije. Soros navodi kako je transparentnost potrošnje novca od nafte u interesu Sjedninjenih država, naroèito u svetlu kritika na raèun rata i skepse izazvane èinjenicom da su ugovori za poslove obnove Iraka sklopljeni sa nekim velikim anerièkim korporacijama.

“Širom svijeta postoji osjeæaj da je ovaj rat voðen radi nafte i radi koristi velikih svjetskih kompanija. Stoga, mislim da je u interesu Sjedninjenih država da se te sumnje otklone. Želimo da u tome pomognemo uspostavljanjem Programa nadgledanja iraèkih prihoda i insistiraæemo na takvoj transparentosti koja je i predviðena rezolucijom.“

Soros je, govoreæi o svojoj iniciativi na brifingu za novinare u Ujedinjenim nacijama, kritikovao rezoluciju koju predlažu Sjedinjene države. Ukoliko bude usvojena, rezolucija bi trebalo da omoguæi ukidanje sankcija Iraku i koaliciji prepusti kontrolu nad prihodima od prodaje nafte, kako bi se platili troškovi rekonstrukcije. Soros smatra da bi Ujedinjene nacije i generalni sekretar Kofi Anan trebalo da imaju daleko veæu ulogu u poslijeratnom Iraku. Soros je takoðe rekao da je toliko razoèaran nekim amerièkim politièkim inicijativama u Iraku da æe dio napora svoje fondacije za promociju transparentnosti usmeriti na SAD. Institut za otvoreno društvo odvaja više od 450 miliona dolara godišnje na promociju demokratije i civilnog društva u zemljama širom svijeta, a naroèito u istoènoj Evropi.

XS
SM
MD
LG