Linkovi

Opasnost od SARS-a biæe dugo prisutna - 2003-05-21


Amerièki sekretar za zdravstvo Tomi Tompson upozorava da bi SARS mogao da ubija ljude širom sveta èak i kasnije ove godine, uprkos tome što je za sada epidemiaj stavljena pod kontrlu. Kako iz Brisela izveštava dopisnik Glasa Amerike Rodžer Vilkison, Tompson je rekao da æe SARS sledeæeih meseci verovatno odneti nove žrtve u Americi i Evropi.

Posle sdastanka sa èlanovima Evropskog parlamenta Tomi Tompson je rekao novinarima da nije uveren u to da æe Sjedinjene Države i Evropa moæi da izbegnu ljudske žrtve SARS-a. Ta bolest je veæ usmrtila na stotine ljudi, dok su hiljade zaražene, uglavnom u Kini, Hong Kongu i Tajvanu. Smrtnih sluèajeva bilo je i u Kanadi. Ali amerièki sekretar za zdravstvo je rekao da SARS neæe nestati, dodajuæi da amerièki zdravstveni funkcioneri veruju da bi bolest kasnije ove godine mogla ponovo da se pojavi, bez obzira na to što sada jenjava. Ako se to desi, rekao je on, novih sluèajeva biæe u celom svetu.

Tomi Tompson je upozorio avio kompanije na sumorno predvidjanje da bi i medju putnicima moglo da bude novih sluèajeva zaraze. SARS je teško pogodio avioprevoznièku industriju, taman kada je poèela da se izvlaèi iz teške situacije prouzrokovane teroristièkim napadima u Sjedinjenim Državama, 11. septembra 2001. godine. Medjunaodno udruženje avio-prevoznika, koje zastupa veæinu svetskih avio-kompanija, nedavno je iznelo predvidjanje da bi prevoznici ove godine mogli da izgube još 10 milijardi dolara. Tomi Tompson kaže da je njegov sekretarijat obavezan da izdaje upozorenja amerièkim gradjanima na podruèja koja su zahvaæena epidemijom SARS-a uprkos nepovoljnom odrazu po avio kompanije.

Amerièki sekretar za zdravstvo je u Briselu vršio pritisak na Ebvopsku uniju da odvoji više sredstava za borbu protuv SIDE, tuberkuloze i malarije. On je rekao da fondu koji je prošle godine u tu srhu osnovalo osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta nedostaje milijardu dolara. Tompson je rekao da bi i javni i privatni sektor trebalo da odvajaju više novca za taj fand.

XS
SM
MD
LG