Linkovi

Ramsfeld aludira na veze al-Kaide sa Iranom - 2003-05-21


Amerièki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld rekao je da nema sumnje da su pripadnici al - Kaide našli utoèište u Iranu, dodajuæi da je svestan izveštaja da su oni možda bili umešani u planiranje ili pomaganje u nedavnim napadima u Saudijskoj Arabiji. Ramsfeld je rekao da njegovo saznanje o moguæim vezama sa Iranom dolazi iz obaveštajnih dokumenata, a ne novinskih izveštaja, ali je odbio da iznese osetljive podatke.

”Nemam podataka da su pripadnici al - Kaidi bili lièno angažovani u Saudijskoj Arabiji, a onda prebegli u Iran. Upoznat sam sa svim nagaðanjima iznetim u štampi o moguænosti da ljudi iz Irana na neki naèin možda umešani u planiranje ili pomaganje u najnovijim napadima koji su izvršeni u Saudijskoj Arabiji, ali o tome nemam šta da izjavim,” rekao je Ramsfeld.

Iran demantuje optužbe da se operativci al - Kaide nalaze na njegovoj teritoriji, a u utorak je jedan iranski predstavnik izjavio da je Teheran rešen da se odluèno suprotstavi toj teroristièkoj grupi.

Ramsfeldovoj izjavi prethodio je izveštaj objavljen u Vašington postu da je jedan od najviših prvaka al - Kaide, Saif Atel, pomogao u organizovanju napada i da se - kako se smatra - sada krije se u Iranu. List kaže da je Atel navodno izdao nareðenja za napade jednom sudijskom državljaninu, koji je bio zadužen za izvršenje zadatka.

U odgovor na pitanje novinara u Sekretarijatu za odbranu, Ramsfeld je ponovo upozorio zemlje koje teroristima pružaju utoèište, ali nije pomenuo specifièno Iran:

”Zemlje koje štite teroristièke mreže i pružaju utoèište teroristima, samim tim se ponašaju kao teroristi,“ rekao je Ramsfeld. Saudijska Arabija je uhapsila nekolicinu osumnjièenih za prošlonedeljne napade, koji su, kako se smatra, povezani sa al - Kaidom. U eksplozijama su poginule 34 osobe, ukljuèujuæi osam Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG