Linkovi

Buš i Abas razgovarali o situaciji na Bliskom istoku - 2003-05-20


Predsjednik Buš razgovarao je sa novim palestinskim premijerom Mahmudom Abasom o borbi protiv terorizma i naporima za poboljšanje bezbjednosne situacije na Bliskom Istoku. Dopisnik Glasa Amerike iz Bijele kuæe Skot Sterns izvještava o detaljima prvog razgovora dvojice lidera:

Portparol Bijele Kuæe Ari Flajšer kazao je da je predsjednik Buš ponovio da je “apsolutno neophodno da se sve strane bore” protiv terorizma i uèine, kako je rekao, “konkretne korake” ka stvaranju uslova za mir bezbjednost.

Buš i Abas su razgovarali u vrijeme novog talasa Palestinskih samoubilaèkih bombaških akcija i napada izraelskih snaga bezbjednosti, koji su uslijedili nakon predstavljanja “mape za mir” na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Arijel Šaron, trebalo je da se sastane sa predsjednikom Bušom u Bijeloj kuæi, ali je otkazao put zbog bomaških napada.

Flajšer je rekao da je Predsjednik zadovoljan petnaestominutnim telefonskim razgovorom sa Gospodinom Abasom. Rekao je da g. Buš vjeruje da je palestinski premijer reformista, koji je posveæen miru i koji razumije da uspješna buduænost palestinskog naroda zavisi od obraèuna sa onima koji žele da “nasilno ruše” mirovni proces.

Flajšer je rekao da je G. Abas saopštio predsjedniku Bušu da je predan reformi Palestinske vlasti i okonèanju svih teroristièkih akcija.

XS
SM
MD
LG