Linkovi

Malezija kupuje ruske lovce - 2003-05-19


Malezijski ministar odbrane Nadžib Razak je saopštio da je ugovor naèelno sklopljen posle njegovog sastanka sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Ivanovom danas u Kuala Lumpuru. Razak je naveo da je kupovina osamnaest ruskih mlaznih lovaca “Suhoj“ deo programa modernizacije da bi se dodali višenamenski borbeni avioni malezijskim oružanim snagama. Malezijsko-ruski ugovor je sklopljen dok je malezijsko-amerièki ugovor i dalje pod znakom pitanja. Malezijska vlada je odložila kupovinu amerièkih lovaèkih aviona “F-18 Super Hornet“ delimièno iz budžetskih razloga i delimièno zbog politièke atmosfere posle rata u Iraku koji su predvodile Sjedinjene Države. Malezijska vlada je zvanièno osudila amerièku invaziju, oštrije èak i od ruske vlade, èime je odrazila ogorèeno protivljenje malezijskih veæinom muslimanskih stanovnika toj invaziji. Slanje èeka od milijardu dolara amerièkoj korporaciji “Boing“, jednom od najveæih vojnih snabdevaèa u rata u Iraku, moglo bi u ovo vreme da izloži malezijsku vladu optužbi za hipokriziju i drugi vrstama politièkog rizika. Profesor azijskih politièkih studija na Grifit univerzitetu u Australiji, Vilijem Kejs, smatra da su malezijski lideri nepoverljivi prema Sjedinjeim Državama.

“Ima takodje sumnje u motive i ciljeve Sjedinjenih Država koja se izgleda uvrežila u malezijskoj birokratiji te oèekujem da æe malezijska vlada nastojati da ostvari poslovne aranžmane sa više snabdevaèa.“

U ovom trenutku, Malezija se okrenula Rusiji. Ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je ukazao da se raduje ozbiljnoj saradnji sa Malezijom na polju vojne tehnologije. I, ruski predsednik Vladimir Putin æe posetiti Kuala Lumpur pre jeseni.

XS
SM
MD
LG