Linkovi

Buš podstièe bliskoistoèni mirovni proces - 2003-05-19


Predsednik Buš je izjavio da veruje da æe bliskoistoèni mirovni proces nastaviti da napreduje uprkos nizu bombaških napada u Izraelu. Dopisnica Glasa Amerike, Pola Vulfson, izveštava da je predsednik to rekao neposredno posle bombaškog napada na severu Izraela - petog samoublilaèkog bombaškog napada u Izraelu za dva dana.

Predsednik Buš je rekao da je i dalje predan mirovnom planu za Bliski istok, koji podržavaju SAD. On je dodao da uprkos bombaškim napadima nema nameru da odlaže primenu takozvane mape za mir.

”Mapa za mir je i dalje na snazi. Vizija dve države koje koezistiraju u miru jeste istinska vizija i ja æu nastaviti da se zalažem za njeno ostvarenje.“

Predsednik je rekao da je svestan da taj proces neæe biti lak. i da æe okonèanje nasilja zahtevati puno truda, ali je nagalasio da neæe odustati.

”I dalje se kreæemo ka miru. To æe biti težak put, ali neæu da skreæem sa njega sve dok ne ostvarimo našu viziju.“

Govoreæi na zajednièkoj konferenciji za novinare sa filipinskom predsednicom, Glorijom Arojo, predsednik Buš je ponovo pozvao sve one kojima je stalo da mira da se suprotstave teororu.

”Èlanovi palestinske vlade kojima je stalo do mira moraju da saradjuju sa nama u borbi protiv terora. Izraelci kojima je stalo do mira saradjivaæe sa nama u borbi protiv terora.“

Predsednik je takodje pozvao arapske i evropske zemlje da zauzmu èvrst stav zahtevajuæi od njih da obustave finansiranje i podršku teroristièkim grupama koje nastoje da ometu mirovni proces. Predsednik nije pominjao imena i izgledalo je da je vodio raèuna da ne uputi suviše oštre kritike palestinskom premijeru Mahmudu Abasu. Administracija predsednika Buša je uslovila objavljivanje ”mape za mir“ potvrdjivanjem Mahmuda Abasa od strane palestinskog parlamentsa, a predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, izjavio je da Abas i dalje uživa podršku predsednika.

”Prema predsednikovom mišljenju - nema sumnje da novi palestinski premijer drugaèije razmišlja o miru i o reformi. On je reformator, èovek koji želi da se kreæe u pravcu mira i da saradjuje sa Izraelom.“

Predstavnik Bele kuæe je naglasio razliku izmedju Mahmuda Abasa i Jasera Arafata, rekavši da su teroristi neprijatelji Mahmuda Abasa, a da Arafat nije uèiunio ništa da bi pomogao mirovnom procesu.

XS
SM
MD
LG