Linkovi

Poseta Karle Del Ponte Beogradu - 2003-05-19


Posle razgovora u Vladi Srbije glavni tužilac Haškog suda Karla Del Ponte izjavila je da u Beograd nije donela nove optužnice, zahvalila se Vladi Srbije na obeæanoj potpunoj saradnji i izrazila oèekivanje da æe imati pristup državnim arhivama kako bi uspešno okonèala izvoðenje dokaza protiv bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševiæa.

”Nadam se da æe saradnja biti uspešna, pratim donošenja zakona o ratnim zloèinima i voljna sam da prepustim neke sluèajeve na suðenje ovde u Beogradu, zato što je jako važn za pomirenje da nacionalna pravosuða sude optuženima za ratne zloèine,“ rekla je Del Ponteova posle razgovora sa državnim zvaniènicima u zgradi Vlade Srbije.

Najavljujuæi da æe taj zakon ubrzo biti donet, srpski premijer Zoran Živkoviæ je saopštio da je glavni tužilac Haškog suda donela osam kutija dokumenata o zloèinu poèinjenom nad hrvatskim zarobljenicima na farmi Ovèara kod Vukovara i izrazio nadu da æe Haški sud nastaviti da vlastima u Beogradu dostavlja i druge materijale.

”Beograd æe pojaèati predaju dokumenata vezanih za optužene osobe Haškom sudu,“ obeæao je premijer Živkoviæ. ”Nema politièkih prepreka u našoj saradnji i mi smo poptuno predani tome da sve optužene koji su na našoj teritoriji izruèimo sudu u Hagu,“ rekao je Živkoviæ, napominjuæi da æe uskoro biti donet zakon o ratnim zloèinima i vlasti u Beogradu oèekuju da im Haški sud prepusti neki predmet kako bi na delu dokazale spremnost da se za ratni zloèin sudi i pred spskim sudovima.

U današnjem razgovoru u Beogradu razmenjene su informacije o bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiæu i drugim beguncima i tim povodom Karla Del Ponte izrazila je nadu da æe to doneti rezultate.

Na sastanku s Del Ponteovom u Vladi Srbije uèestvovali su i srpski ministar pravde Vladan Batiæ, predsednica Skupštine Srbije Nataša Miæiæ i republièki javni tužilac Ðorðe Ostojiæ. Del Ponteova se susrela i sa šefom diplomatije državne zajednice Srbija i Crna Gora Goranom Svilanoviæem i predsednikom Svetozarom Maroviæem. Posle sastanka sa Maroviæem, Karla del Ponte izrazila je uverenje da je nastupila nova era u saradnji Srbije i Crne Gore sa Tribunalom pošto su joj predstavnici vlasti Srbije i državne zajednice obeæali da æe se saradnja ubuduæe odvijati bez teškoæa.

Predsednik Maroviæ najavio je da æe državna zajednica narednih nedelja i meseci dokazati saradnju sa Haškim tribunalom novim delima i naglasio da svako koga sud u Hagu potražuje mora da se preda ili æe ga policija uhapsiti, a treæeg nema - jer bi u tom sluèaju Srbija i Crna Gora ostale izolovane od Evrope.

XS
SM
MD
LG