Linkovi

Buš o Bliskom istoku - 2003-05-18


Režim Sadama Huseina koji je pomagao teroristima više ne postoji. Pad diktatora stvorio je uslove bez presedana pod kojima se arapskim zemljama pruža prilika da se okrenu novoj, svetlijoj, prosperitetnijoj buduænosti.

U izveštaju Ujedinjenih nacija koji su sastavili vodeæi arapski intelektualci podvlaèi se potreba ekonomskih i politièkih reformi, kao i modernizacije èitavog regiona. Uprkos bogatoj kulturnoj baštini, bruto domaæi proizvod svih arapskih zemalja manji je od onog u Španiji. U arapskom svetu je teže ostvariti pristup internetu nego u podsaharskoj Africi.

Ekonomski i društveni progres zavisi od razvoja zakonskog sistema koji štiti prava pojedinca, suzbija korupciju, podstièe slobodno tržište i obezbedjuje Arapima pravo da odluèuju o svojoj vladi. Kao što je predsednik Buš rekao, SAD æe saradjivati sa Arapima i vladama regiona u cilju ostvarenja te pozitivne promene. Progres takodje zavisi od premošæivanja mržnje. Region je veæ generacijama rastrzan sukobom izmedju Arapa i Izraelaca. Ali, kako je ukazao amerièki predsednik, ”Napredak na Bliskom istoku nije tajanstven proces, veæ stvar volje, vizije i akcije:“

” Ako palestinski narod preduzme konkretne korake da stane na kraj teroru, nasatvi na putu mira, reforme i demokratije -- zastava Palestine æe se zavijoriti nad nezavisnom nacijom, na oèi sveta i palestinskog naroda”.

Predsednik Buš je ukazao da sve strane u sukobu imaju obaveze:

”Izrael mora preduzeti konkretne korake da umanji patnje Palestinaca i pokaže poštovanje prema njihovom dostojanstvu. I dok se ostvaruje napredak ka miru, Izrael mora zastaviti izgradnju naselja na okupiranim teritorijama. Arapske zemlje moraju da se suprotstave terorizmu u svim njegovim formama, i da konaèno shvate i javno saopšte ono što je oèevidno: Izrael ima pravo da postoji kao jevrejska država koja živi u miru sa svojim susedima“.

SAD rade na tome da Bliski istok postane -- kako je rekao amerièki predsednik Buš -- ”mesto nade, oslobodjeno ozlojedjenosti.“

XS
SM
MD
LG