Linkovi

Zabrinutost  na amerièkim koledžima zbog epidemije SARS-a - 2003-05-17


Zvaniènici tri poznata amerièka Univerziteta su pokušali da obeshrabre osobe koje žive, ili su nedavno boravile u zemljama zahvaæenim epidemijom SARSa, da prisustvuju ovomeseènim sveèanim dodelama diploma. Predstavnici Vašington Univerziteta iz Sent Luisa, u Misuriju, Kejs Vestern Risrv Univerziteta u Klivlendu, u državi Ohajo, i Roèester Univerziteta u Roèesteru, u državi Njujork, istièu da im nije cilj da diskriminišu odreðenu etnièku grupu. Meðutim, potez koji su preduzeli da bi obeshrabrili dolazak osoba iz zemalja zahvaæenih SARSom, studenti iz Kine i Amerikanci kineskog porekla nisu doèekali sa odobravanjem. Univerzitet države Kalifornije, u Berkliju, uèinio je potez bez presedana kada je otkazao letnje kurseve za stotine studenata iz Kine, Hong Konga i Tajvana. Mari Feldi je predstavnica univerziteta u Berkliju.

” Ono što nas brine je da bi u periodu od tri nedelje stiglo 500 studenata koji bi u univerzitetskom kompleksu delili kupatila, ruèavali u zajednièkim menzama. Ukoliko bi smo morali da izolujemo studente kod kojih se pojave simptomi najobiènije prehlade, kao što to zahteva univerzitetski protokol za zdravstvenu zaštitu, mi za to nemamo raspoloživih prostorija“.

Univerzitet Berkli je uspeo da obezbedi karantinski smeštaj za oko 80 studenata. To znaèi da æe samo prvih 80 studenata koji dodju iz zemalja pogoðenih SARSom, moæi da pohaða nastavu. Meri Feldi kaže da æe ostalim studentima biti vraæen novac, a da æe to univerzitet koštati oko 2 miliona dolara. Ovo je za sada jedini amerièki univerzitet koji je odluèio da studentima iz Kine privremeno zabrani boravak u univerzitetskom kompleksu i pohaðanje nastave. Stotine drugih amerièkih univerziteta je otkazalo odlazak amerièkih studenata i profesora na letnje kurseve u Kinu. Džo Rin je direktor za kontakte sa javnošæu Univerziteta Harvard. On kaže da njegov univerzitet pomno prati razvoj zdravstvene situacije u Aziji.

”Jedino što je za sada otkazano, koliko je meni poznato, jeste odlazak grupe naših studenata u letnju školu, u Pekingu. Ta odluka je donesena iz organizacionih razloga. U suštini, pokušavamo što više da izbegavamo takve odluke, pratimo tamošnju zdravstvenu situaciju i promene koje se dešavaju.“

Do sada, Centar za kontrolu i spreèavanje širenja zaraznih bolesti nije izdao posebno uputstvo za koledže i univerzitete, osim onih koja se odnose za sve graðane. Meðutim, list Vašington Post je izvestio da je direktor tog Centra, Džuli Gerberding izjavila da univerziteti možda preteruju kada traže od osoba iz zemalja pogoðenih SARSom da ne prisistvuju završnim sveèanostima.

XS
SM
MD
LG