Linkovi

Karla del Ponte održala brifing na Kapitol hilu - 2003-05-16


Del Ponteova je pored ostalog izjavila da je potrebna dalja intenzivinija saradnja Beograda, Sarajeva, Prištine i Zagreba u pogledu dokumentacije i svedoka:

”U begstvu je trenutno 18 haških optuženika, od kojih se veæi broj nalazi u Srbiji i Crnoj Gori, gde se krije i Ratko Mladiæ. Mi taèno znamo gde se nalazi Mladiæ. Primamo informacije o njegovom kretanju, i te podatke smo do sada prosleðivali vlastima u Beogradu. Meðutim bez rezultata. Sve su vlade, inaèe, obavezne da informišu Tužilaštvo o merama koje preduzimaju za hapšenje begunaca. No, ni jedan takav izveštaj nismo dobili iz Beograda. Znamo i sada gde se nalazi Mladiæ, ali ne znamo kome treba proslediti te podatke, jer lièno sumnjam da iko ulaže napore da on bude uhvaæen.”

Del Ponteova je potvrdila da je Beograd pružilo odreðenu dokumentaciju, ali je takoðe ukazala da vlasti u Beogradu tvrde da je veliki deo tražene arhive uništen u NATO kampanji bombardovanja 1999. godine:

”Ne mogu da prihvatim takvo objašnjenje. To je samo izgovor. Ne navodi se koja je zgrada bombardovana, niti zašto se arhiva tamo nalazila. Vlada Srbije i Crne Gore saraðuju samo kada im politièki odgovara i ne saraðuju kada im to ne odgovara”.

Del Ponteova je zatim rekla da je i pristup svedocima otežan.

“Svedoci ne žele da se pojavljuju na sudu jer dobijaju pretnje. Pretnje kruže Beogradom. Tražili smo od vlade Srbije da zaštite naše svedoke. Oni su pristali i ponekad pružaju zaštitu. Pitanje svedoka, inaèe, smatramo veoma važnim”.

Karla del Ponte je govorila i o moguænosti prebacivanja nekih sluèajeva na suðenje u domaæim sudovima:

“To bi bilo najbolje u sklopu napora pomirenja. Meðutim, postoje razlike u nivou pravosuða u regionu. Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu radi na osnivanju državnog suda sa tri ogranka: jedan za organizovani kriminal, drugi za korupciji i treæi za ratne zloèine. Mi to podržavamo jer kada budemo okonèali istrage 2004 godine, nastojaæemo neke sluèajeve da predamo nacionalnim sudovima. U Hrvatskoj se odvija pozitivan proces. Nakon poèetnih teškoæa, general Norac je osuðen na 12 godina zatvora. Zadovoljni smo, jer se pokazalo da je transfer moguæ. U Srbiji je trenutno teža situacija, jer ne postoji odgovarajuæa pravosudna struktura. Moramo saèekati da bude uspostavljena“.

Karla del Ponte se osvrnula i na sluèaj hrvatskog generala Ante Gotovine, izvestivši da je Tužilaštvo dalo hrvatskoj vladi informaciju gde je on. “Nadamo se da æe on biti uhapšen, jer nije stvar u lociranju Ante Gotovine, oni znaju gde je on” - rekla je glavni tužilac Haškog tribunala. U zakljuèku, Karla del Ponte je izvestila da su u toku dve opsežne istrage o zloèinima poèinjenim nad Srbima na Kosovu. Ona je posebno istakla da se svedoci tih zloèina nerado javljaju zbog teških pretnji koje dobijaju. Èlanovi Helsinškog odbora, koji je organizovao brifing, upitali su Karlu Del Ponte da li bi potvrdila sertifikaciju Srbije, koja se oèekuje polovinom iduæeg meseca. Glavni Haški tužilac je na indirektan naèin rekla da ne bi.

XS
SM
MD
LG