Linkovi

Niska inflacija u Evropi smanjuje kamatne stope - 2003-05-16


U 12 zemalja zone eura stopa inflacija je prošlog meseca bila veoma niska. Stoga bi Evropska centralna banka mogla da smanji kamatne stope, smatraju analitièari. Iz Luksemburga izvešava dopisnik Glasa Amerike, Daglas Bakšian:

Cene u aprilu porasle su za desetinu jednog procenta, odnosno u skladu sa godišnjom stopom od 2.1 odsto koju je ranije predvidela agencija za privrednu statistiku Evropske Unije, Eurostat. To je usledilo padu cena nafte od 2.9 odsto, što je najveæi pad otkako je poèelo praæenje indeksa inflacije 1995. godine. Porast vrednosti eura, koji je dostigao najviši nivo u odnosu na dolar u protekle 4 godine, takoðe utièe na smanjeni rast cena. Kako je izvešteno, u prvom kvartalu ove godine zemlje zone eura zabeležile su privrednu stagnaciju, odnosno rast od nula odsto. Sve to ukazuje da bi Evropska centralna banka mogla da smanji interesne stope.

U proteklih devet meseci u zemljama eura je, inaèe, stopa inflacije u proseku iznosila nešto preko dva odsto. Ti se podaci razlikuju od zemlje do zemlje. Nemaèka, koja predstavlja najveæu evropsku ekonomiju u aprilu je beležila stopu inflacije od svega 1 odsto, dok je u Italiji u istom periodu stopa inflacije iznosila 3 procenta.

XS
SM
MD
LG