Linkovi

Sirija-jedan od pokrovitelja terorizma - 2003-05-16


Teroristima je sve teže da pronadju državne pokrovitelje, kako ukazuje i amerièki državni sekretar, Kolin Pauel.

“Države koje su pokrovitelji terorizma su izložene medjunarodnom pritisku i sve su izolovanije”.

Avganistan nije više sigurno utoèište za Al-Kaidu i druge teroristièke organizacije. Svrgavanje režima Sadama Huseina je eliminisalo i Irak kao državu koja je pokrovitelj terorizma. Medjutim, i dalje postoji nekoliko država-pokrovitelja, medju kojima je i Sirija, ukazuje Kofer Blek, koordinator u amerièkom Državnom sekretarijatu za kontrateroorizam.

“Proglasili smo Siriju za državu koja je pokrovitelj terorizma, uprkos izvesnoj saradnji u pogledu Al-Kaide. Sirija daje podršku Palstinskom islamskom džihadu i Hamasu, mada tvrdi da su u Damasku samo politièke kancelarije tih organizacija. Mi odbacujemo tu tvrdnju. Sirija preko svoje teritorije dozvoljava letove za snabdevanje Hezbole. Sirija je takodje odbacila amerièki zahtev da zatvori kancelariju Palestinskog islamskog džihada u Damasku”.

Sirijska vlada veæ dugo podržava iskrivljeno gledište da palestinski i libanski teroristi, koji vrše bombaške i druge napade na izraelske stanovnike, ukljuèujuæi žene i decu, nisu teroristi. Sirijski predsednik, Bašar Asad, rekao je da æe zatvoriti kancelarije teroristièkih organizacija i ogranièiti njihovu aktivnost. Medjutim, državni sekretar Kolin Pauelje jasno rekao da “nije reè o tome šta on kaže, ili šta meni kaže, ili šta tvrdi - nego šta uistinu uradi. Asadovi postupci æe narednih dana i nedelja i meseci biti merilo njegove saradnje i on je toga svestan”, rekao je Kolin Pauel.

XS
SM
MD
LG