Linkovi

Armitidž o odnosu Indije i Pakistana - 2003-05-15


Odnosi izmedju Indije i Pakistana se izgleda poboljšavaju. Indijski premijer, Atal Behari Vadžpaji je izjavio prošlog meseca da Indijci “ žele prijaetljstvo i bratstvo sa pakistanskim susedom.” Pošto je Pakistan odgovorio pozitivno, dve zemlje su preduzele mere za unapredjenje diplomatskih odnosa i saobraæajnih veza. Njihovi bilateralni odnosi su prekinuti u decembru 2001 godine, nakon napada kašmirskih terorista na indijski parlament. SAD izražavaju nadu da æe Indija i Paksitan poèeti da rade na rešenju medjusobnih razlika. Zamenik amerièkog državnog sekretara, Rièard Armitidž, pohvalno se izrazio o takvom razvoju dogadjaja, pozdravivši u govoru u Nju Delhiju, 10-tog ovog meseca, odluku premijera Vadžpajia o “pružanja ruke prijateljstva Pakistanu.”

“ Zainteresovani smo da dve velike zemlje, Indija i Pakistan, egzistiraju u miru jedna pored druge, stabilne i u harmoniji. SAD se nadaju da æe se uspostaviti uslovi i okruženje za razvoj dobrih odnosa i sa Pakistanom i sa Indijom. ”

Od kako su dve zemlje stekle nezavisnost pre pola veka, Indija i Pakistan su imali brojne sporove, ali ni jedan nije bio tako težak kao sukob oko Kašmira, planinskog regiona podeljenog izmedju Indije i Pakistana, u kojem su u nasilju tokom proteklih desetak godina, desetine hiljada ljudi izgubile život. I Indija i Pakistan su zemlje sa ogromnim potencijalom. Medjutim, da bi se taj potencijal ostvario, te dve zemlje moraju da prevazidju stare sporove. One æe tada biti slobodne da se usredsrede na unutrašnje izazove, kao i na probleme stabilnosti azijskog regiona. Kao što je zamenik državnog sekretara Armitidž rekao, ima razloga za nadu da takav proces poèinje.

XS
SM
MD
LG