Linkovi

Amerièko-iranski razgovori  usredsredjeni su na  pitanja o Iraku i Avganistanu - 2003-05-15


Amerièka vlada je saopštila da su amerièko-iranski razgovori u Ženevi usredsredjeni na specifièna pitanja o Iraku i Avganistanu, a ne normalizaciju amerièko-iranskih odnosa, prekinutih 1979. godine. Savetnica za nacionalnu bezbednost Kondoliza Rajs je ukazala da iranska vlada i dalje ispoljava “duboko uznemirujuæe“ ponašanje. Izveštaè Glasa Amerike iz Stejt departmenta, Dejvid Golast, navodi pojedinosti. Saopštenje o amerièko-iranskim razgovirma u Ženevi podstaklo je nagadjanje da bi moglo doæi do neposrednog pomaka u zamrznutim amerièko-iranskim odnosima. Medjutim, savetnica Bele kuæe za nacionalnu bezbednost Konoliza Rajs je predoèila da su periodièni kontakti tokom prošlih nekoliko meseci bili posveæeni “veoma specifiènim“ pitanjima o Avganistanu i u skorije vreme o Iraku, a ne širim odnosima. Rajsova je ukazala pred novinarima u Vašingtonu da je razumljivo što dve strane vode razgovore da bi izbegle nesporazume s obziom da su amerièke trupe angažovane u dve zemlje koje se granièe sa Iranom.

“Mi smo, da tako kažem, u istom susedstvu u ovom trenutku. Stoga je važno da ne bude nesporazuma. Medjutim, niko ne bi trebalo da tumaèi kontakte u Ženevi kao diskusije koje vode ka širem poboljšanju ili normalizaciji odnosa sa Iranom. To nije njihova svrha. To su diskusije veoma, veoma uskog obima. “

Kakogod uskog obima, najnoviji razgovori ovog meseca bili su na visokom nivou; amerièku stranu je zastupao specijalni izaslanik predsednika Buša za Irak i Avganistan Zalmai Halilzad. Vlada predsednika Buša nije krila svoju zabrinutost zbog moguæeg pokušaja Irana da mobiliše veæinske Šiite u Iraku da izvrše pritisak za uspostavljanje teokratke vladu iranskog stila. Rajsova je ukazala da Sjedinjene Države shvataju da Iran ima interese u Iraku ali da ne bi trebalo da pokuša da podrije proces formiranja nove iraèke vlade.

“ Oèekujemo da æe se Iran ponašati prema novoj iraèkoj vladi kao dobar sused na otvoreni naèin. Shvatamo da je Iran sused Iraka baš kao što je i sused Avganistana. I, naravno, imaæe odnose sa te dve zemlje. Ali, ti odnosi moraju biti otvoreni medjudržavni odnosi, a ne odnosi èiji je skriveni cilj uvoz iranskog oblika vladavine u Irak.“

Kondoliza Rajs je predoèila da iranska vlada i dalje ispoljava na nekoliko frontova “duboko zabrinjavajuæe“ ponašanje koje je suprotno amerièkim interesima. Rajsova je istakla da je Iran jedan od glavnih sponzora državnog terorizma koji podržava gerilce ekstremnog islamskog pokreta Hezbolah u Libanu i palestinske frakcije koje se protive miru sa Izraelom u vreme kada Sjedinjene Države pokušavaju da ožive izraelsko-palestinski mirovni proces. Rajsova je takodje navela da postoji zabrinutost zbog moguænosti da teroristièka mreža al-Kaida operiše u Iranu. Prema njenim reèima, poseta funkcionera Medjunarodne agencije za atomsku energiju u februaru ove godine nuklearnim postrojenjima u Iranu samo je potpirila sumnje, podržane obiljem dokaza, da iranska vlada ima tajni program proizvodnje nuklearnog oružja. Rajsova je izrazila nadu da æe Medjunarodna agencija za atomsku energiju zauzeti “veoma oštar“ stav da bi osigurala da se na pitanja o nuklearnim namerama Irana dobiju odgovori. Upravni odbor Medjunarodne agencije za atomsku energiju raspravljaæe o tome na svom sastanku iduæeg meseca u Beèu.

XS
SM
MD
LG