Linkovi

Podizanje sankcija Iraku - 2003-05-15


Sjedinjene Države, Britanija i Španija su predložile Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom bi se Iraku ukinule sankcije uvedene posle invazije na Kuvajt, 1990. Tom rezolucijom bi se takoðe uspostavio jedan Fond za pomoæ Iraku - za rekonstrukciju i humanitarne potrebe. Kao što je rekao portparol amerièkog Državnog sekretarijata Rièard Bauèer, ukidanje sankcija bi pomoglo Iraèanima da još jednom postanu samodovoljni.

“Ukidanje sankcija bi omoguæilo ljudima iz Iraka da poènu normalno da posluju, da imaju normalnu privredu, da trguju, da ulažu, da rade, da kupuju stvari, da razviju sopstvenu privredu i sopstvene izvore. Radeæi sve to, za razliku od perioda pod režimom Sadama Huseina, imaæe sredstva da kupe sebi hranu, da kupe lekove, da se staraju o sebi, nezavisno od sistema pomoæi koji zavise od Programa razmene nafte za hranu”.

Pustoš koja je ostala za režimom Sadama Huseina jasno pokazuje koliko je ukidanje sankcija hitno. Amerièka Agencija za meðunarodni razvoj procenjuje da je pet miliona Iraèana ugroženo zbog nedostatka èiste vode i sanitarnih ureðaja i da manje od polovine seoskog stanovništva u Iraku ima pristup pitkoj vodi. Prema jednoj nedavno objavljenoj studiji, poljoprivredna prozivodnja u Iraku se od 1990. smanjila za 40 odsto. Do toga je delimièno došlo zbog odluke režima Sadama Huseina da isuši moèvare na jugu zemlje i kampanje da se potisnu arapska plemena koja žive u tim oblastima. Poljoprivreda je propala i zbog toga što su seme, oprema i novac bili u najveæoj meri na raspolaganju prijateljima Sadama Huseina. Režim Sadama Huseina više ne vlada Irakom. Niko ne može mirne savesti da podržava sankcije koje iraèkom narodu sada oduzimaju nadu.

XS
SM
MD
LG