Linkovi

Najnovija atrakcija - smrdljivo cveæe - 2003-05-14


”Gospodin smrdljivko“ uopšte ne izgleda loše. Ova biljka, poreklom sa indonežanskog ostrva Sumatre, ima rebrasto lišæe, velièine kišobrana, jarko zeleno sa spoljašnje i purpurno-crveno sa unutrašnje strane. Lišæe oivièava žuækasto-zeleni cvet, levkastog oblika, koji za manje od tri nedelje naraste više od dva metra. U cvetu se stvara masnjikava teènost koju biljka zagreva kako bi je isparavala u gas odvratnog mirisa - otprilike pola dana pre nego što cvet uvene i otpadne. Struènjak za hortikulturu Kreg Alen, gaji ”gospodina smrdljivka“ veæ godinama i veoma je ponosan kada dodje taj važan trenutak. On kaže da biljka ima veoma dobar razlog za stvaranje odbijajuæeg smrada:

”Mnoge orhideje i druge biljke imajuprijatne mirise koji veoma privlaèe insekte. Ali u svojoj postojbini - tropskoj džungli - ”gospodin smrdljivko“ mora da privuèe oplodjivaèe sa daljine od nekoliko kilometara. Jak smrad je mnogo efikasniji u privlaèenju insekata koje privlaèi miris lešina pa zato smrdljivko ima baš takav miris.“

U poslednjih šest godina biljka je cvetala tri puta, a Kreg Alen kaže da je malo njih koji su u stanju da izdrže njegovu aromu:

”Imali smo posetioce kojima je pripala muka. Sreæom, toaleti nisu daleko. Prve godine kada je smrdljivko procvetao mnogima je baš ozbiljno pozlilo. Jedna žena je morala da otrèi do toaleta, i naravno, svi smo èuli šta se tamo dešavalo.“

Prvih nekoliko sati od cvetanja smrad je blag i relativno podnošljiv, ali biljka u jednom trenutku naglo poèinje da pumpa velike kolièine smrdljivog gasa. Paradoksalno, mnogi posetioci botanièke bašte satima èekaju na trenutak kada æe im se prevrnuti stomak. Struènjak za hortikulturu Kreg Alen kaže da on i njegove kolege sada pokušavaju da proizvedu nekoliko desetina malih smrdljivaca - jer druge botanièke bašte žele da i one imaju smrdljivu atrakciju.

XS
SM
MD
LG