Linkovi

SAD æe pojaèati bezbednost u Bagdadu - 2003-05-14


Komandant amerièkih snaga u Iraku izjavio je da æe udvostruèiti broj vojnih policajaca u Bagdadu radi borbe protiv talasa nasilja koji je zahvatio iraèku prestonicu. Sa više pojedinosti iz Bagdada se javio dopisnik Glasa Amerike, Majkl Dradž.

General Dejvid MekKjernan kaže da je uznemiren zbog nedostatka bezbednosti u iraèkom glavnom gradu, više od mesec dana pošto je pao u ruke amerièkih snaga. On kaže da se pljaèke i drugi prestupi nastavljaju, a da ga još više zabrinjavaju napadi ostataka režima Sadama Huseina:

”Još postoje elementi režima koji aktivno i agresivno nastoje da poraze, diskredituju ili poremete operacije pripadnika koalicije. Te grupe nastavljaju da zastrašuju i terorišu svoje sugradjane, i da uništavaju popravke infrastrukture koje zajedno sprovode koalicija i Iraèani. One su spremne na dugotrajnu borbu, nastojeæi da iskomplikuju rad koalicije.“

General MekKjernan kaže da æe udvostruèiti broj amerièkoh vojnih policajaca u Bagdadu na 4 hiljade. Pod Sadamom Huseinom, u prestonici je radilo 20 hiljada policajaca. Taj grad od 5 miliona stanovnika zahvatio je talas zloèina, posle 9. aprila kada su kontrolu preuzele amerièke oružane snage. Stanovnici se žale na pljaèke, podmetanja požara, otimanja automobila i otmice ljudi, pa mnogi zahtevaju agresivnije amerièke patrole. Amerièki vojni zvaniènici kažu da je poslednjih dana privedeno 200 pljaèkaša i da su oni zadržani na bagdadskom aerodromu. General MekKjernan dodaje da radi na nacrtu pravila o kontroli naoružanja za èitavu zemlju, ali kaže da neæe biti moguæe niti praktièno razoružati sve iraèke civile.

XS
SM
MD
LG