Linkovi

Predsednika Buša ne bi iznenadilo da je Al Kaida umešana u napade u Rijadu - 2003-05-14


Predsednik napominje da sve podatke treba prouèiti, ali ne ostavlja sumnju, da on veruje da postji veza sa Al Kajdom.

“Za sada ne mogu sa sigurnošæu da kažem da je u pitanju Al kajda. Ali me ne bi iznenadilo da jeste.” – rekao je predsednik, obraæajuæi se novinarima, tokom obilaska podruèja, u mestu Piers, u državi Misuri, koje je prošle nedelje pogodio smrtonosni tornado. Predsednik je naglasio da æe o bombaškim napadima znati više, po povratku u Vašington, kada æe ga informisati šef Centralne obaveštajne agencije.

“Džordž Tenet, šef CIE, daæe mi pun brifing o informacijama kojima raspolažemo. Moram da se vratim u Vašington i da prouèim podatke.” – ukazao je predsednik Buš, ali nije želeo da odgovara na pitanja o tome da li je Saudijska Arabija uèinila dovoljno, kako bi spreèila napade. Meðutim, predsednikova odluènost da pronaðe odgovorne za te napade bila je oèigledna.

“Mi æemo prouèiti sve pretnje. Preduzeæemo neophodne predostrožnosti. Ali, jedno je sigurno. Ljudi koji su pobili Amerikance i druge nevine žrtve, biæe pronaðeni i izvedeni pred lice pravde. Bez obzira koliko vremena bude potrebno.” – naglasio je predsednik Buš, koji je o napadima informisan u ponedeljak, tokom putovanja po amerièkom srednjem zapadu. Saradnici medijima opisuju predsednikovu rekaciju samo jednom reèju: “ljutnja”.

Ti bombaški napadi predstavljaju prvi veæi napad na amerièke ciljeve, od rata u Iraku. Predsednik je naglasio da napadi predstavljaju podsetnik svima, da se rat protiv terorizma nastavlja.

“Ovaj dogaðaj u Saudijskoj Arabiji pokazuje da je pred nama još uvek rat u kome se treba boriti. I mi æemo se boriti. I pobediæemo.” – naglasio je predsednik Buš, dodajuæi da su ti samoubilaèki napadi, kako izgleda, bili dobro planirani, primeæujuæi da nije potrebno puno novca da se napravi automobil-bomba.

“Potrebna je mržnja. Potrebna je mržnja u srcu. To zahteva potpunu bezobzirnost za nevine živote.” – rekao je predsednik Buš.

Nešto ranije, predsednik je te napade nazvao “zlim delima.” Obraæajuæi se okupljenima, u Indijanapolisu, u saveznoj državi Indijani, predsednik Buš je rekao da su ta dela poèinile ubice koje jedino veruju u mržnju.

XS
SM
MD
LG