Linkovi

Poseta  Kolina Pauela Jordanu - 2003-05-13


Državni sekretar Kolin Pauel je u poseti Bliskom istoku gde je promoviše novu medjunarodnu ”mapu ka miru“ za taj region. On zavrssava svoju turneju po Bliskom istoku razgovorima u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, nakon posete Izraelu, Zapadnoj Obali, Egiptu i Jordanu. Tokom konferencije za sstampu u glavnom gradu Jordana, njegovoj pretposlednjoj odrednici, gospodin Pauel je podvukao da su Sjedinjene Države predane implementaciji najnovijeg mirovnog plana. Dopisnica Glasa Amerike Sonja Pejs izveštava iz Amana: Tokom sastanaka u Amanu, jordanska poruka je bila jasna - ”mapu ka miru“ bi smesta trebalo sprovesti u delo. To je ponovio i jordanski ministar inostranih poslova, Marvan Muašer, na zajednièkoj konferenciji za štampu sa sekretarom Pauelom:

”Verujemo da je došlo vreme da sve strane prihvate mapu ka miru. Arapska strana je to uccinila, Palestinci su to uccinili ... i, istovremeno, verujemo da Izrael mora da prihvati tu mapu“.

Muašer je rekao da ”mapa ka miru“ predvidja rešavanje bezbednosnih pitanja oko kojih je zabrinut Izrael te stoga nema razloga da Izrael ne prihvati tu mapu. Misija gospodina Pauela u tom regionu je naišla na kritiku i skepticizam medju Arapima jer on nije bio u moguænosti da navede Izrael da usvoji ”mapu ka miru“, dok su Palestinci rekli da žele da ona bude sprovedena što je pre moguæe. Mapom ka miru se predvidjaju specifièni rokovi u kojima bi Izraelci i Palestinci trebalo da preduzmu odredjene korake, ukljuèujuæi obustavu napada palestinskih militanata na Izrael, obustavu širenja jevrejskih naselja od strane Izraela i uklanjanje nekih naselja na palestinskim teritorijama. Taj plan treba da dovede do uspostavljanja nezavisne palestinske države, koja bi koegzistirala sa Izrelom, do 2005. godine. Tim planom se takodje predvidja širi mir u tom regionu izmedju Izraela i drugih arapskih država. U Amanu, sekretar Pauel je rekao da je od vitalne važnosti da obe strane zapoènu taj proces.

”Da bi krenuli napred, Palestinci æe morati brže i odluènije da preduzmu mere protiv onih koji se drže staze nasilja i terora da bi postigli svoje ciljeve. Istovremeno Izrael mora da, sa svoje strane, odmah poboljša svakodnevni zivot Palestinaca, kako bi im povratio nadu i pokazao poštovanje za dostojanstvo palestinskog naroda. To je jedini naèin na koji možemo da stvorimo povoljnu klimu za mir“.

Izraelski premijer Šaron je više puta ponovio da je njegova zemlja spremna za mir i da je spremna da preduzme bolne ustupke kad dodje vreme za to. Medjutim, on je takodje rekao da bi voleo da se naprave izvesne promene u ”mapi za mir“ i dodao kako namerava da lièno diskutuje o svojim zabrinutostima sa predsednikom Bušom kasnije ovog meseca. Sekretar Pauel je rekao da je Vašington spreman da èuje zabrinutosti koje izrazi bilo koja strana, ali je istakao da Sjedinjene Drzzave veruju da je najbolji naccin za kretanje ka miru putem pomenute ”mape za mir“ na Bliskom istoku.

”Izrael zna da se u ”mapi za mir“ iznose koraci koji moraju biti preduzeti. Oni imaju neke primedbe u odnosu na mapu za mir i mi æemo ih saslušati, ali ne planiramo da menjamo ”mapu“ ili da pregovaramo o njoj“.

Gospodin Pauel je takodje rekao da je važno da izraelski premijer Šaron i njegov palestinski kolega Mahmud Abas licem u lice pregovaraju o razlikama u svojim stavovima. Dvojica lidera æe se, prema oèekivanjima, sastati kasnije ove nedelje. Gospodin Pauel je takodje oštro osudio juèerašnji samoubilaèki bombaški napad na stambeni kompleks u Rijadu u Saudijskoj Arabiji.

”To nas još jednom podseæa da je terorizam globalni fenomen protiv kojeg moramo svi da se borimo“.

Tokom posete regionu, gospodin Pauel je takodje razgovarao o situaciji u Iraku. On je rekao da Sjedinjene Države žele da Irak bude stabilan i demokratski, da njime upravljaju Iraèani, i da ta zemlja živi u miru sa svojim susedima.

XS
SM
MD
LG