Linkovi

Pauel razgovarao sa Mubarakom o miru na Bliskom istoku - 2003-05-12


Državni sekretar Kolin Pauel razgovarao je o ”mapi za mir na Bliskom istoku“ sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, u Kairu. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Greg LaMot, amerièki državni sekretar je rekao da obe strane moraju brzo da zapoènu proces prevazilaženja svojih nesuglasica.

Državni sekretar Pauel rekao je da je došlo vreme da se ”ugrabi povoljna prilika“ za sklapanje mira izmedju Izraela i Palestinaca. Govoreæi u Kairu, osle sastanka sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, Pauel je rekao da Izrael nije upotrebio reè ”prihvatanje“ u vezi sa medjunarodno podržanom putnom mapom za mir, koja predvidja osnivanje palestinske države pre isteka 2005. godine. Ali on je rekao da je važnije da dve strane preduzmu pozitivne korake ka miru:

”Ako ne krenemo sada, u vezi sa pitanjima bezbednosti, suzbijanja terora i terorista, unapredjivanja života Palestinaca tako što æe im se ponovo dozvoliti ulaz na teritorije, olakšavanjem Palestincima da odlaze na posao i vraæaju se kuæama, omoguæavanjem da mogu da obnavljaju svoje živote. Ako ne krenemo u rešavanje tih pitanja nikada neæemo stiæi do taèke kada æemo moæi da se uhvatimo u koštac sa važnijim pitanjima koja su pred nama.“

A ta pitanja, prema Pauelu, tièu se prava palestinskih izbeglica na povratak kuæama i statusa Jerusalima. Pauel je rekao da putna mapa nije komplikovana, ali da æe biti komplikovano ispuniti njene zahteve, dodajuæi da su pred nama ”vremena puna izazova.“ Amerièki državni sekretar je rekao da su Sjedinjene Države spremne da pošalju posmatraèe u region koji bi procenjivali napredak koji èine obe strane, ali nije rekao da li je ta ponuda prihvaæena. On je takodje rekao da æe Sjedinjene Države dati Palestincima 15 miliona dolara kao pomoæ za izgradnju bezbednosne infrastrukture. Pauel je rekao kako je važno da mirovni proces krene što pre, dodajuæi da prvi cilj mora da bude utvrdjivanje na koji naèin se razlike izmedju dve strane mogu prebroditi.

XS
SM
MD
LG