Linkovi

Litvanci odobrili uèlanjenje u Evropsku uniju - 2003-05-12


Litvanci su poèeli da slave ubrzo po sinoænjem zatvaranju biraèkih mesta. Prema rezultatima anketa biraèa na izlasku sa birališta, referendum je bio uspešan.

Politièki lideri zemlje su pozdravili ishod referenduma ukazavši da on predstavlja istorijsku prekretnicu za Litvaniju. Politièari svih opredeljenja podržali su uèlanjenje u Evropsku uniju. Mada je ishod referenduma bio oèekivan funkcioneri su otokom njegovog održavanja upozorili da bi odziv manji od neophodnih pedeset odsto mogao da dovede do toga da referendum bude proglašen - nevažeæim.

Juèe se zainteresovanost poveæala meðu biraèima, pošto su najviši politièki lideri izdali saopštenja u kojima su pozvali Litvance da se upute na glasaèka mesta, koja su èak bila postavljena i u trgovaèkim centrima, da bi im se olakšalo glasanje. Èini se da su mnogi biraèi bili nezainteresovani, posle decenije bolnih privrednih reformi u prelaznom periodu posle raspada Sovjetskog saveza. Sovjetska Crvena armija je okupirala Litvaniju i njene susede - Letoniju i Estoniju 1940 godine, dok sada sve tri zemlje treba uskoro da se uèlane u Evropsku uniju, i Severno - atlantski savez. Septembra ove godine, Letonija i Estonija treba da održe svoje referendume o istom pitanju - uèlanjenju u Evropsku uniju.

XS
SM
MD
LG