Linkovi

Buš sledeæu nedelju posveæuje pitanjima domaæe i inostrane politike - 2003-05-11


Predsednik Buš smatra da je smanjanje poreza najbolji naèin za davanje potrebnog podstreka amerièkoj ekonomiji, što je najvažnije pitanje u Kongresu koje bi moglo da igra presudnu ulogu u kampanji za predsednièke izbore sledeæe godine. Svestan da bi oslabljena ekonomija mogla da oslabi njegove šanse na izborima, predsednik je krenuo na put po zemlji, na kome apeluje na Amerikance da podrže njegovu ekonomsku politiku. Koliko je ova tema važna pokazalo se na amerièkoj televiziji, buduæi da je prvi put posle više nedelja - pitanje amerièke ekonomije, a ne Irak, dominiralo nedeljnim jutarnjim intervjuima. Umesto državnog sekretara odbrane, danas je jedan za drugim intervjue davao ministar finansija. Tokom emisije "Susret sa štampom" mreže NBC, Džon Snou je govorio u prilog predsednièkog predloga za smanjenje poreza i dodao da se amerièka ekonomija oporavlja ali ne dovoljno brzo.

”Snou je izjavio da bi smanjenje poreza ostavilo više novca u rukama potrošaèa, a da æe se taj novac vratiti u opticaj poveæanom kupovinom robe i usluga“.

Snou je govorio o tome da æe povratni efekat toga biti otvaranje novih radnih mesta. Medjutim, demokrate kažu da je poslednji put kada je predsednik ”progurao“ smanjenje poreza, stopa nezaposlenosti u suštini skoèila. Demokrate takodje ukazuju na veliki budžetski deficit i nacionalni dug, dodajuæi da nacija ne može da priušti dubitak u prihodima i to u trenutku kada treba da se bavi pitanjima kao što su nacionalna bezbednosti i zdravstvena briga za starije èlanove društva. Demokratki partijski lider u Senatu, Tom Dešl, u emisiji "Susret sa štampom" izjavio je da postoji dobar razlog da bude skeptièan.

”Mi podržavamo smanjenje poreza, ali ne onda kada æete podiæi dug do nivoa koji predlaže ova administracija.“

Predsednik Buše je inicijelno predložio smenjenje poreza u iznosu od oko 726 milijardi dolara. Predstavnièki dom kompromisno je odobrio 550 milijardi, što je Bela kuæa ocenila prihvatljivim. Medjutim, cifre o kojim se diskutuje u Senatu su mnogo manje, i iznose otprilike pola od onoga što predsednik zahteva.

XS
SM
MD
LG