Linkovi

Kolin Pauel pozvao  Izrael da olakša uslove života Palestincima - 2003-05-11


Državni sekretar Pauel je doputovao u region u sklopu promocije novog mirovnog plana za Bliski Istok koji podržavaju Sjedinjene Države. Po Pauelovim reèima, niko ne bi trebalo da potceni predstojeæe teškoæe, ali je potvrdio da su Sjedinjene Države predane okonèanju konflikta izmeðu Izraela i Palestinaca. Pozvao je Izrael da preduzme direktnu akciju za popravljanje uslova života Palestincima.

“Istakao sam premijeru Arijelu Šaronu i njegovoj vladi da Izrael mora da sa svoje strane preduzme mere za popravljanje svakodnevnog života Palestinaca i poštuju njihovo dostojanstvo”.

Amerièki državni sekretar je to rekao na konferenciji za štampu za palestinskim premijerom Mahmudom Abasom o takozvanoj mapi za mir. Takoðe je naveo da æe Sjedinjene Države obezbediti dodatnih 50 miliona dolara za izgradnju puteva i otvaranje novih radnih mesta na okupiranim teritorijama. Pauel je, meðutim, ukazao da se mora ukloniti teroristièka infrastruktura, jer suprotnom ne može uspeti mir. Premijer Abas je na konferenciji za novinare izjavio da su razgovori sa Pauelom bili -- kako se izrazio -- duboki, ozbiljni i pozitivni”. Izrael je, inaèe, zatražio 15 promena u predloženom mirovnom planu, dok su Palestinci saopštili da ga prihvataju u celini. Palestinski premijer Abas je upozorio protiv -- kako je rekao -- selektivnog pristupa tom dokumentu, apelujuæi na Izrael da ga prihvati. Državni sekretar Pauel je rekao da Sjedinjene Države pozdravljaju -- kako se izrazio -- “pozitivne politièke korake koje su palestinski zvaniènici veæ preduzeli u pravcu reforme i mira.”

XS
SM
MD
LG