Linkovi

Kolin Pauel završio  dvodnevne razgovore sa izraelskim i palestinskim zvaniènicima - 2003-05-11


Pauel je uputio snažan apel palestinskom voðstvu da uguše ekstremistièke organizacije koje vrše nasilje nad Izraelcima. Apel je uputio na konferenciji za novinare koju je održao zajedno sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom u Jerusalimu:

“Takoðe moramo da vidimo brzu i odluènu palestinsku akciju za uklanjanje teroristièke infrastrukture. Bez toga naši najbolji napori biæe bezuspešni”.

Po reèima izraelskog premijera Šarona, palestinsko nasilje je glavna smetnja za dalje mirovne napore:

“Sada je potrebno da se vide prave akcije protiv palestinskih teroristièkih organizacija”.

Nakon Jerusalima, amerièki državni sekretar je otputovao u Jerihon na Zapadnoj obali na razgovore sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom. Na konferenciji za štampu koju je sa Abasom održao na zavreštku tamošnjih razgovora, Kolin Pauel je rekao da dok palestinska strana mora da se bori protiv terorizma, Izrael takoðe treba da preduzme korake za poboljšanje uslova života Palestinaca:

“Izraelska strana treba da preduzme korake koji æe olakšati život Palestinaca, obezbediti da se mogu vratiti na posao i da mogu da obnove normalan život sebi i svojoj deci.”

Palestinski premijer Abas je ukazao da su palestinske vlasti spremne da se bore protiv terorizma, ali da traže od Izraela sliène korake. Rekao je da Izrael mora da okonèa izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, prekine atentate na palestinske voðe i oslobode palestinske politièke zatvorenike. Abas je takoðe zahtevao da Izrael ukine blokadu palestinskog lidera Jasera Arafata i omoguæi mu povratak na Zapadnu obalu. Oèekuje se da æe palestinsku poruku ponoviti egipatski i jordanski zvaniènici, sa kojima æe Kolin Paeul razgovarati sutra u Kairu i Amanu. Pauelova poseta Bliskom Istoku ima za cilj promociju takozvane mape mira za Bliski Istok, èiji je cilj okonèanje izraelsko-palestinskog konflikta i uspostavljanje palestinske države do kraja 2005. godine.

XS
SM
MD
LG