Linkovi

Severna Koreja krši ugovor o zabrani širenja nuklearnog oružja - 2003-05-10


Nastojanjem da se domogne nuklearnog oružja, Severna Koreja krši obaveze preuzete 1994. godine dokumentom poznatim kao Usaglašeni okvirni sporazum, kao i Ugovorom o zabrani širenja nuklearnog oružja, Sporazumom o obezbeðenju nuklearnih elektrana postignutim sa Meðunarodnom agencijom za atomsku energiju, i Deklaracijom o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Prema Okvirnom sporazumu, zamrznuta je proizvodnja plutonijuma u svim pogonima Severne Koreje i ona se obavezala da obustavi taj program, da bi ispunila uslove sporazuma o obezbeðenju nuklearnih elektrana zakljuèenim sa Meðunarodnom agencijom za atomsku energiju, kao i da preda zalihe istrošenog goriva i izdvojenog plutonijuma. Za uzvrat, Sjedinjene Države su pristale da osnuju meðunarodni konzorcijuma za izgradnju dva nuklearna reaktora sa lakom vodom u Severnoj Koreji, koji bi bili korišæeni u miroljubive svrhe, i da godišnje isporuèi pet stotina hiljada tona mazuta kako bi se nadoknadila energija izgubljena zatvaranjem pogona za preradu plutonijuma, dok prvi reaktor ne poène rad.

No, kako je rekao predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, Severna Koreja je prekršila obeæanje u vezi sa nuklearnim oružjem :

” Severna Koreja je potpisala sporazum a onda se nije pridržavala odredbi. Dobili su pomoæ u zamenu za obeæanje da neæe razvijati nuklearno oružje. Primili su pomoæ, koristili je, a onda su ipak pokrenuli program za razvoj nuklearnog oružja. :

Severna Koreja naoružana nuklearnim oružjem predstavlja ozbiljnu pretnju Aziji i celom svetu. Ali ni Sjedinjene Države ni njihove saveznice neæe dozvoliti da budu predmet ucene. Kako je Flajšer rekao : ” Severna Koreja neæe biti nagraðena zato što razvija nuklaerno oružje :

” Tražimo od Severne Koreje da nepovratno i na proverljiv naèin obustavi svoj program za razvoj nuklearnog oružja, i mi ih neæemo nagradjivati kako bi uradili ono što su oduvek govorili da æe uraditi. “

Jedini izbor za Severnu Koreju jeste da se odrekne programa za proizvodnju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG