Linkovi

Pol Bremer na položaju šefa obnove Iraka - 2003-05-10


Penzionisani diplomata zamenio je penzionisanog generala na èelu nastojanja ka obnovi Iraka, koja predvode Sjedinjene Države. Prema oceni analitièara, postavljenje Bremera za specijalnog izaslanika pokazuje da administracija želi brzu uspostavu civilne uprave u Iraku. Bremer æe nadgledati Džeja Garnera, koji æe i dalje biti zadužen za svakodnevne zadatke obnove infrastrukture, dok æe Bremer biti nadležan za šira pitanja, poput formiranja vlade i koordinaciju pomoæi stranih zemalja i agencija. 61-godišnji Bremer je bivši diplomata koji je tokom svoje 23-godišnje karijere služio pod šest amerièkih državnih sekretara. Poslednju diplomatsku funkciju je obavljao kao ambasador za pitanja terorizma u administraciji bivšeg predsednika Ronalda Regana. 1999. godine je imenovan za predsedavajuæeg Nacionalne komisije za terorizam. Po reèima Džudit Kiper iz Saveta za spoljnopolitièke odnose, administracija je uvidela da na èelo obnove Iraka treba da bude postavljen diplomata:

“Smatram da je bio potreban neko sa diplomatskim iskustvom ko može da koordiniše napore razlièitih amerièkih i drugih agencija koje æe biti angažovani na zadatku obnove Iraka. Mislim da nije bilo nikakvog drugog razloga za to postavljenje, osim da se obezbedi dodatna pomoæ na pomenutom poslu”.

U amerièkim medijima je ovih dana dosta izveštavano o tome da postoje nesuglasice izmeðu Državnog sekretarijata i sekretarijata za odbranu u vezi sa obnovom Iraka. Meðutim, analitièari, poput Kristofera Prebla, iz instituta Kejto u Vašingtonu, smatraju da su pogrešne procene da je Bremerovo postavljenje posledica rivalsskog odnènosa izmeðu Stejt departmenta i Pentagona:

“Neki u ovom gradu su prebrzo zakljuèili da je reè o nadmetanju za uticaj. Svakako da ovih dana u Vašingtonu nije nedostajalo takvih nesuglasica, ali mislim da u ovom specifiènom sluèaju nije reè o tome”.

Džudit Kiper se slaže i pri tom ukazuje da æe Bremer i dalje biti pod nadležnošæu Pentagona, odnosno da æe biti odgovoran sekretaru za odbranu, Donaldu Ramsfeldu. No, još uvek nije poznato koliko æe dugo Džej Garner obavljati svoju dužnost. Garner je, naime, izjavio da ostaje na položaju neodreðeno vreme, kako bi predaja nadzora nad obnovom Iraka protekla glatko.

XS
SM
MD
LG