Linkovi

Razlièiti stavovi u pogledu Iraka - 2003-05-10


Lideri Francuske, Nemaèke i Poljske su najavili da æe saradjivati tešnje u spoljnoj i odbrambenoj politici uprkos nesuglasicama oko rata u Iraku, pod vodjstvom SAD. Francuska i Nemaèka su se protivile tom ratu, dok ga je Poljska podržala. Dopisnik Glasa Amerike, Rodžer Vilkison, izveštava da su lideri tri zemlje, uprkos nastojanjima da potisnu medjusobna razmimoilaženja, ipak potvrdili svoje razlièite stavove u pogledu Iraka na samitu u Vroclavu. Na konferenciji za medije, posle samita, francuski predsednik Žak Širak je rekao da su njegova zemlja i Nemaèka spremne da razgovaraju o obnovi Iraka i naèinima da se obnovi suverenitet te zemlje. On je dodao da æe obe zemlje razmotriti predlog koji podržavaju SAD o ukidanju sankcija UN Iraku, na, kako je rekao, otvoren i konstruktivan naèin.

“Medjutim, Širak je insistirao da UN moraju da imaju kljuènu ulogu u obnovi Iraka, pošto je to po njegovim reèima - ”želja veæine zemalja i naroda svreta.“ Nemaèki kancelar Gerhard Šreder rekao je da su tri zemlje uèesnice samita obeæale da æe pružiti humanitarnu pomoæ Iraku.

On je dodao da Nemaèka ipak želi da obezbedi da UN budu ukljuèene u obnovu Iraka”.

”Svi mi - Nemci, Francuzi, Poljaci - pružiæemo onoliko pomoæi koliko možemo kako bi se spreèile ljudske patnje u Iraku. Sa svoje strane mogu da kažem da svakako želim da ispitamo sve moguæe naèine u okviru UN za obnovu te zemlje”.

Lideri Francuske i Nemaèke takodje insistiraju da mini - samit koji su održali u Briselu prošlog meseca sa svojim kolegama iz Belgije i Luksemburga, kako bi razmotrili naèine da odbrana Evrope bude manje zavisna od SAD - nije imao za cilj da se potkopa NATO. Oni su takodje pozvali Poljsku da im se pridruži u tim nastojanjima. Medjutim, poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski, èija zemlja je poslala 200 pripadnika specijalnih snaga da se bore zajedno sa Amerikancima u Iraku, izjavio je da je njegov cilj da ima dobre odnose i sa Vašingtonom i sa anti-ratno opredeljenim vladama Francuske i Nemaèke.

”Nastaviæemo da održavamo dobre saveznièke odnose i sa SAD i sa Nemaèkom i sa Francuskom“.

Poljska vidi sebe kao most izmedju SAD i francusko-nemaèkog dua. Poljska je takodje bila izložena snažnim kritikama od strane Francuske i Nemaèke, zbog pružanja podrške SAD u ratu u Iraku. Medjutim, ta zemlja isto tako zna da su joj potrebni dobri odnosi sa evropskim antiratnim disidentima kada se sledeæe godine bude uèlanila u Evropsku Uniju. Poljski analitièar Adam Hmjelevski kaže da je Poljska zateèena usred transatlantskih razmirica.

“Èini mi se da Poljska nema drugog izbora. To je siromašna zemlja i pokušava da postigne najbolje što može na obe strane - uèlanjenjem u Evropsku uniju i, istovremeno, angažovanjem u politici SAD“.

Predsednik Kvašnjevski kaže da smatra da SAD i dalje imaju kljuènu ulogu u evropskoj bezbednosti i da se Poljska istrajno zalaže za evropsko, kao i transatlantsko jedinstvo.

XS
SM
MD
LG