Linkovi

Buš želi da proširi trgovinu sa Bliskim istokom - 2003-05-10


Predsednik Buš je izrazio želju da proširi trgovinu sa zemljama Bliskog istoka koje se odreknu terorizma i izraze podršku otvorenom tržištu. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike Skot Sterns, ta želja je deo predsednikove inicijative za sprovodjenje u delo plana za mir na Bliskom istoku, koji obuhvata osnivanje palestinske države. Predsednik Buš kaže da æe sporazumi o slobodnoj trgovini izmedju Sjedinjenih Država i zemalja Bliskog istoka doneti koristi državama koje prigrle vladavinu zakona, uvedu prasku dobrog upravljanja i suprotstave se terorizmu, istovremeno sprovodeæi reforme koje bi otvorile njihova tržišta za trgovinu. Govoreæi juèe, na Univerzitetu države Južna Karolina, Buš je rekao da bi pojedinaène zone slobodne trgovine, koje bi pregovorima bile osnovane u narednih deset godina, unapredile, prema njegovim reèima, ”veliki cilj Sjedinjenih Država“ da ”iskoriste svoj uticaj i idealizam“ kako bi se ”stare mržnje zamenile novim nadama, širom Bliskog istoka:“

”U eri globalnog terora i oružja za masovna uništavanja, za Ameriku je veoma važno ono što se dogadja na Bliskom istoku. Gorèina u tom podruèju može da donese nasilje i patnju u našim gradovima. Unapredjenje slobode i mira na Bliskom istoku isušilo bi tu gorèinu i poboljšalo našu bezbednost,“ rekao je predsednik Buš.

Amerièki državni sekretar Kolin Pauel putuje u to podruèje kako bi promovisao takozvanu ”mapu za put ka miru,“ koja predvidja podelu politièke vlasti i osnivanje samostalne palestinske države, pre isteka 2005. godine. Sjedinjene Države veæ imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom i Jordanom, a priprema sporazuma sa Marokom je u završnoj fazi. Predsednik Buš je rekao da æe ukljuèivanje drugih delova Bliskog istoka u, kako je to nazvao, ”krug proširenih oguænosti,“ poveæati bezbednost Amerikanaca kod kuæe. Buš je rekao da su nade u postizanje mira obnovljene padom iraèkog lidera Sadama Huseina i imenovanjem novog palestinskog premijera, uz politièku podršku Egipta i Saudijske Arabije. On je ponovo pozvao Izrael da obustavi izgradnju naselja na okupiranim teritorijama i preduzme, kako je rekao, ”opipljive mere za ublažavanje patnji Palestinaca i poštovanje njihovog dostojanstva.“ Buš je takodje rekao da susedi Izraela moraju da priznaju toj zemlji pravo na postojanje i prestanu da podržavaju terorizam. On je dodao da Palestinci moraju i dalje da se klone terorizma i rade na osnivanju palestinske države koja æe živeti kraj Izraela u miru, napretku i bezbednosti:

”Ako palestinski narod preduzme konkretne korake ka suzbijanju terora, nastavi stazom ka miru, reformama i demokratiji, i oni i èitav svet videæe palestinsku zastavu kako se vije nad slobodnom i nezavisnom državom,“ rekao je Buš.

Amerièki predsednik je prošlog meseca najzad objavio dugo oèekivanu takozvanu ”putnu mapu“ koja vodi ka miru na Bliskom istoku, a koja je izradjena u saradnji sa Ujedinjenim nacijama, Evropskom unijom i Rusijom. On je rekao da je lièno zadužio državnog sekretara Kolina Pauela da neumorno radi na tome da jednoga dana Izrael i Palestina budu dve odvojene države.

XS
SM
MD
LG