Linkovi

Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, putuje na Bliski istok - 2003-05-09


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, preduzima misiju u jeku snažnog optimizma u Vašingtonu, da su izmenjeni uslovi, ukljuèujuæi izbor reformski orijentisane palestinske vlade na èijem se èelu nalazi novi premijer, Mahmud Abas, uveæali izglede za konaèno rešenje. ... To se moglo primetiti i u juèerašnjem govoru predsednika Džordža Buša, u Beloj kuæi, posle sastanka sa emirom Katara, šeikom Hamadom bin Kalifom al - Tanijem:

” Naravno, ostvariæemo napredak. Da, apsolutno æemo postiæi napredak. Razlog za postizanje napretka je to što je Palestinska vlast sada dobila lidera, premijera - koji je oštro osudio nasilje i rekao da želi da saraðuje sa nama i uèini region bezbednijim. Premijer shvata ono što i mi znamo, a to je da æe se mirovni proces nastaviti ukoliko se preduzmu usaglašena nastojanja za borbu protiv nasilja. “

Mirovni plan za Bliski istok su izradile : Sjedinjene Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije, a sukobljenim stranama je predat tridesetog prošlog meseca. Njime se predviða da obe strane preduzmu bezbednosne i politièke korake koji bi do 2005. godine doveli do uspostavljanja palestinske države, dok bi sve arapske zemlje priznale Izrael. ... Pošto je prošle nedelje kratko posetio Siriju i Liban, Pauel treba da razgovara sa izraelskim premijerom, Arijelom Šaronom, u Jerusalimu, i predsednikom palestinske vlade, Mahmudom Abasom, u Ramali, na Zapadnoj obali, u nedelju. Od aprila prošle godine, to æe biti njegovi prvi razgovori na tom podruèju. ... Pauel želi da ubedi obe strane da preduzmu poèetne korake za izgradnju poverenja, da bi se omoguæilo sprovoðenje mirovnog plana za Bliski istok. ... Ali njegova poseta je zasenjena nastavljanjem nasilja, ukljuèujuæi juèerašnji napad izraelskog helikoptera na pojas Gaze, u kojem je ubijen jedan funkcioner radikalne palestinske organizacije Hamas, i eksploziju automobila - bombe, èiji su cilj bili izraelski vojnici u Gazi. ... Predstavnik amerièkog Državnog sekretarijata, Rièard Bauèer, rekao je da ti incidenti naglašavaju važnost da obe strane preduzmu praktiène korake ka sprovoðenju mirovnog plana, to jest - Palestinci moraju da posvete pažnju bezbednosti, a Izraelci moraju da ublaže životne teškoæe obiènih Palestinaca. ... Odgovarajuæi na pitanje, Bauèer je rekao da Izraelci moraju da obustave praksu takozvanih selektivnih ubistava palestinskih militanata, pošto je ona u suprotnosti sa amerièkim mirovnim nastojanjima :

”Naš stav je da selektivna ubistva ugrožavaju nastojanja za postizanje mira, otežavaju situaciju na tom podruèju, i ne doprinose napretku palestinskih politièkih i bezbednosnih reformi, što želimo da ostvarimo. Takodje smo jasno naglasili da Izrael ima pravo na samoodbranu, i da nema opravdanja za nasilje i teror protiv izraelskog naroda. “

Bauèer je ukazao da su Sjedinjene Države zatražile od Izraela da razmotri posledice vojne akcije na palestinskim podruèjima i da predzume sve odgovarajuæe mere za izbegavanje žrtava meðu nedužnim stanovništvom, i uništavanja civilne infrastrukture. ... Posle sastanka u Jerusalimu i Ramali, Pauel æe sa detaljima upoznati lidere Egipta, Jordana, i Saudijske Arabije, a zatim æe se kratko zadržati u Evropi. Razgovori o blisko - istoènom mirovnom planu nastaviæe se dvadesetog ovog meseca, kada æe se premijer Šaron sastati sa predsednikom Bušom, u Beloj kuæi.

XS
SM
MD
LG