Linkovi

Amerièki filmski institut u centru pažnje - 2003-05-09


Velika grupa ljubitelja filma je pozdravila dolazak glumca Klinta Istvuda kad je nedavno otvorio renovirani Silver Teatar Amerièkog instituta za film u Silver Springu, nadomak Vašingtona. Verovatno je da prisutni, pored filmskih zvezda i klasiènih filmskih ostvarenja, nisu mnogo znali o aktivnostima organizacije koja rukovodi ovim teatrom - odnosno Amerièkog instituta za film. 1965 godine, predsednik Lindon Džonson je potpisao zakonski predlog kojim je osnovana Nacionalna zadužbina za umetnosti i humanistièke nauke. Nekoliko godina nakon toga, formiran je i Amerièki institut za film kao još jedna vladina agencija koja podržava umetnost. Medjutim, van Los Andjelesa i Vašingtona, mnogi Amerikanci nemaju predstavu šta institut radi niti da uopšte postoji. Direktor Silver Teatra, Mari Horvic, opisuje brojne aktivnosti tog instituta.

Institut je veoma angažovan u oèuvanju filmskih ostvarenja, njihovom arhiviranju i katalogizaciji, kao i na planu nove filmske i video tehnologije .

1969. Institut za film je osnovao Centar za savremene filmske studije u Los Andjelesu, u Kaliforniji, kako bi pomogao u obuci buduæih filmadžija. Kao što Mori Horvic kaže manje su poznata obrazovna nastojanja instituta namenjena mladima:

”Institut ima izvanredne obrazovne programe sa ciljem razvijanja kinematografske pismenosti za uzraste od zabavišta do èetvrtog razreda gimnazije. Nastavnici su obuèeni da predaju sve o svim aspektima kinematografije. Par video kamera se nalazi u svakoj uèionici i deca zaista prave svoje sopstvene filmove. Uèimo ih kako da montiraju, pišu scenario, prave podelu uloga i snimaju. Oni zatim razumeju kako umetnost pokretnih slika stiže na ekran ili platno. To je neobièno važno. Ako ste živeli u 15 veku i neko je izumeo nešto što se zove štamparija, postalo bi odjednom važno znati kako èitati i pisati. U našem veku, veæina informacija stiže preko ekrana. Stoga je važno da deca razumeju alatke kojima mogu da se izraze na ekranu“.

Mari Horvic se slaže da je fokus njegove organizacije razlièit od bilo koje druge filmske institucije u zemlji:

”Mislim da imamo veliku tradiciju u ovoj zemlji da se umetnost ne subvenicioniše previše. Poznato mi je da zemlje Južne Amerike, Azije, Evrope daju ogromne subvencije filmskoj industriji. Umetnici su naviknuti da proizvode izvesnu bezbednu vrstu umetnosti bez mnogo obzira prema publici“.

Horvic dodaje da podržava veæe vladine fondove za umetnost, ali samo kao neku vrstu naèina da se signalizuje našoj zemlji da je umetnièki izraz veoma važan za naše društvo.

XS
SM
MD
LG