Linkovi

U Iraku ubijena dva amerièka vojnika - 2003-05-09


Predstavnici amerièke vojske kažu da juèerašnja dva odvojena ubistva u Iraku ukazuju da je i posle mesec dana od pada Sadama Huseina, Irak još uvek opasna zemlja. Izveštava novinar Glasa Amerike Nik Simeone.

Predstavnici amerièke vojske su rekli da je jedan pripadnik Treæe pešadijske divizije poginuo od snajperskog hica, juèe u Bagdadu, pod još nerazjašnjenim okolnostima. U drugom incidentu, takoðe u Bagdadu, jedan amerièki vojnik je ubijen dok je èuvao stražu na mostu, kada mu je prišao nepoznat èovek i iz neposredne blizine otvorio vatru. Napadaè je u bekstvu.

U Iraku održano je nekoliko demonstracija protiv amerièkog prisustva, dok je u Vašingtonu komandant amerièkih snaga u u toj zemlji, general Tomi Frenks, izrazio oèekivanje da æe Irak i dalje biti opasno mesto.

”Oèekujem da æe biti izgreda u zemlji u doglednoj buduænosti. Mi smo spremni da se suprotstavimo i naši ljudi æe nastaviti da obavljaju svoj posao,“ rekao je general Frenks.

Amerièka vojska je juèe izdala upozorenje da ne preporuèuje posete Iraku, osim u hitnim sluèajevima, jer koalicione snage ne mogu da garantuju bezbednost dok je zemlja u procesu stabilizacije.

XS
SM
MD
LG