Linkovi

Euro dostigao najviši nivo u odnosu na dolar - 2003-05-09


Ekonomisti pažljivo prate poveæanje vrednosti eura, koji je dostigao najviši nivo u odnosu na dolar za protekle èetiri godine. U izveštaju dopisnika GA iz Luksemburga, Daglasa Bakšiana, se navodi da snažan evro vrši dodatni pritisak na i onaku inerntu evropsku ekonomiju. Dok se vrednost evra poveæava, evropska izvozna roba postaje sve skuplja, èime se ogranièava prodaja evropskih industrijskih proizvoda. Dok se industrijska proizvodnja usporava, broj radnih mesta opada, a stopa nezaposlenosti u 12 zemalja ,koje koriste evroo, dostigla je najveæi nivo za protekle tri godine u martu ove godine, na 8,7 procenata. Do sada je, kako analitièari smatraju, šteta prièinjena Evropskoj privredi zbog visoke vrednosti evra ogranièena, ali to bi moglo da se promeni. Daniel Gros je direktor Centra za studije evropske politike u Briselu.

“Situacija sa evrom nije povoljna za Evropu i to æe stvoriti dodatne problejme. Ako se taj trend nastavi, Evropa rizikuje ozbiljne ekonomske teškoæe.”

Gros je rekao da æe ozbiljne teškoæe zahvatiti Evropu kada vrednost jednog evra bude jedan dolar i 25 centi, što bi , kako on smatra, moglo da se desi ove godine. Ukoliko se stvari izmaknu kontroli, odnos vrednosti izmedju evra i dolara bi mogla da bude jedan evro prema jednom dolaru i 50 centi, ali da se to verovatno neæe dogoditi u bliskoj buduènosti. Mada snažan evro utiæe na vodeæe ekonomske zemlje, kao što su SAD i Japan, uticaj na zemlje u razvoju je ogranièen, pošto evropska roba nema veliko tržiste u tim zemlama, kaže Gros.

“To danas nije veoma važno , pošto Evropa uglavnom izvozi visoko sofisticiranu industrijsku robu, a tržišta za takvu robu se mogu naæi samo u bogatim zemljama. Evropska unija nije zainteresovana za tržišta manje razvijenih zemalja. ”

Ekonomisti kažu da je snažan evro manje odraz ekonomske snage Evrope, veæ više amerièkih ekonomskih problema. Gros je rekao da je vrednost evra visoka pošto je vrednost dolara naglo opala.

XS
SM
MD
LG