Linkovi

Pomoæ u obnovi Iraka - 2003-05-08


Koalicija koju predvode SAD tesno saradjuje sa iraèkim narodom da bi mu pomogla da obnovi svoju zemlju. Kao što je rekao predsednik Džordž Buš, koalicija ima poverenje u buduænost slobodnog Iraka.

“Iraèani se svakog dana sve više približavaju demokratiji i prihvataju odgovornosti aktivnog gradjanstva. Život u Iraku se svakodnevno poboljšava, dok koalicione snage rade na obezbedjenju nesigurnih podruèja i obezbeðivanju hrane i medicinske nege svima kojima je potrebna. Amerika je obeæala da æe osloboditi Irak ugnjetaèkog režima i to obeæanje je ispunila. Amerika sada obeæava da æe pomoæi Iraku da izgradi naprednu i miroljubivu zemlju i ponovo æemo ispuniti i to obeæanje”.

Ekipe amerièke Agencije za medjunarodni razvoj pomažu da se obnovi elektrièna energija i vodovod i ponovo otvore škole i bolnice. Koalicija štiti infrastrukturu za proizvodnju iraèke nafte. Za Irak je od drugih zemalja prikupljeno milijardu i 750 miliona dolara. Kuvajt, Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su medju zemljama pomažu u obnovi Iraka. Ali najvažnija misija kaoalicijie, kako je rekao predsednik Buš, jeste da pomogne da Iraèani sigurno dobiju priliku da žive u slobodi.

“Želja za slobodom nije osobina jedne kulture, to je univerzalna nada ljudskih biæa u svim kulturama - bez obzira da li ste suni ili šiiti, Kurdi ili Haldejci, Asirci ili Turkmeni, hrišèani ili Jevreji ili muslimani. Bez obzira koje ste vere, sloboda je Božiji dar svakom pojedincu u svim zemljama”

Amerièki predsednik Buš,je istakao da “Irak može da bude primer mira i napretka i slobode za ceo Bliski istok. To æe biti težak put, ali na svakoj njegovoj stopi, Irak æe imati postojanog prijatelja u amerièkom narodu”, zakljuèio je amerièki predsednik.

XS
SM
MD
LG