Linkovi

Ministar odbrane oèekuje prijem državne zajednice Srbija i Crna Gora u program Partnerstvo za mir - 2003-05-07


Ne bih da dajem procene u vremenu prijema naše zemlje u Partnerstvo za mir ali je nesumnjivo reèeno da rezultati saradnje sa Haškim tribunalom potpuno otvaraju moguænost prijema, rekao je Tadiæ.

Dalja saradnja sa Haškim tribunalom proveravaæe se i na primeru bivših šefova tajne policije i jedinice za specijalne operacije Jovice Stanišiæa i Franka Simatoviæa. Ministarstvo spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora primilo je optužnicu Haškog tribunala i prosledilo je Okružnom sudu èiji je šef isražnog odeljenja Branislav Todiæ izjavio da æe Stanišiæ i Simatoviæ sutra uz prisustvo advokata biti izvedeni pred istražnog sudiju koji posle toga donosi rešenje da li su ispunjene sve zakonom predviðene pretpostavke za izruèenje Haškom tribunalu.

Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Miæunoviæ ponovio je da ne bi bilo dobro da Jovica Stanišiæ i Franko Simatoviæ budu izruèeni Haškom tribunalu pre nego što se završi istraga vezana za organizovani kriminal. Koliko su oni kao stratezi organizovanog kriminala delovali u struktuirama države je od odluèujuæeg znaèaja za dalju istragu i otkrivanje puktova koji su ostali u tom aparatu, rekao je Miæunoviæ.

Pošto je u dosadašnjoj istrazi utvrðeno da postoji veza izmeðu organizovanog kriminala i ratnih zloèina, Ministarstvo pravde pripremilo je radnu verziju zakona o suðenjima za ratne zloèine koji æe za nekoliko dana biti predstavljen Vladi Srbije. Ministar pravde Vladan Batiæ izjavio je na konferenciji za novinare da zakon trenutno razmatraju eksperti OEBS-a. Ovim zakonom predviðeno je voðenje postupaka protiv svih lica za koje postoje dokazi i koja budu dostupna našim organima bez obzira na nacionalnost i državljanstvo, bez obzira kada su dela izvršena i imajuæi u vidu da ratni zloèini ne zastarevaju i bez obzira na kom delu bivše Jugoslavije su ta dela izvršena, rekao je ministar Batiæ.

XS
SM
MD
LG