Linkovi

Bitka za Bušov budžet u Kongresu - 2003-05-07


Tokom odvojenih konferencija za medije, u utorak, i republikanci i demokrate pokušavali su da privuku pažnju na svoja gledišta po pitanju smanjenja poreza. Demokrate su ponovo ukazivale na najnovije izveštaje o porastu nezaposlenosti iznoseæi ih kao dokaz da æe predlog predsednika Buša za ogromno smanjenje poreza stvoriti dugoroène probleme privredi. Senator Tom Dešl, izneo je u osnovnim crtama predlog demokrata za koji je rekao da bi doneo momentalne poreske olakšice proseènim Amerikancima, i da bi više pomogao maloj privredi i finansijski osiromašenim gradovima i pojedinaènim državama:

”Naš plan vraæa Ameriku na stazu odgovornijeg finansijskog ponašanja. Podsticaj za privredu je tri puta veæi nego u republikanskom planu, i to ove godine, kada je najpotrebniji, a košta mnogo manje. Osim toga, ne bi stvorio ogromne i trajne nove obaveze, koje bi pogoršale ekonomsku situaciju u dugoroènom smislu.“

Kratko vreme pre toga, predsednik Buš je u govoru pred Amerièkom privrednom komorom ponovo pozvao Kongres da odobri što je moguæe veæe smanjenje poreza. Istovremeno, na Kapitol hilu, predsednikove pristalice vršile su pritisak na zakonodavce, a zatim se okupile da bi èule republikanskog senatora Dona Niklsa:

”Vidim znake koji pokazuju da Amerikanci traže radna mesta i rast privrede. To je upravo ono što mi želimo. Želimo da podstaknemo rast i otvaranje radnih mesta, želimo otvaranje novih moguænosti za sve Amerikance. Demokrate imaju drugaèiju formulu - oni žele da uveæaju federalnu vladu.“

Bela kuæa je oprezno pozdravila predlog republikanskog senatora Niklsa, inaèe predsednika senatskog Odbora za finansije, da senatska verzija obuhvati privremeno izmenjen predlog predsednika Buša o ukidanju poreza na dividende. U medjuvremenu, u Predstavnièkom domu, funkcioneri administracije znojili su se pod pitanjima demokrata tokom pretresa u jednom od odbora, braneæi predloge predsednika Buša i njegovih republikanskih pristalica, i tvrdeæi da su neophodni za oporavak privrede. Demokrate u Senatu nameravaju da kasnije ove nedelje objave pojedinosti svog plana, iako su neke od njih veæ poznate, kao što su poreske olakšice za porodice i podsticaji za malu privredu. Prvobitni plan predsednika Buša za stimulaciju privrede iznosio je 726 milijardi dolara, ali je on bio primoran da umanji svoja oèekivanja o predloženom smanjenju poreza, i to veæ dva puta u toku svog prvog mandata. Buš sada želi da definitivan zakonski predlog sadrži smanjenje poreza od najmanje 550 milijardi dolara, što Predstavnièki dom podržava, dok je Senat postavio granicu na 350 milijardi.

XS
SM
MD
LG